Energievoorziening in gevaar: gemeenten sturen brandbrief naar Provincie

Foto: pixaby.com

Samen met 6 andere gemeenten in de regio heeft de gemeente Harderwijk deze week een brandbrief gestuurd aan de Provincie Gelderland. Zij vraagt hierin de dringende hulp van de Provincie bij de uitbreiding van het onderstation om aan de elektriciteitsbehoefte in Harderwijk en omstreken te kunnen blijven voldoen.

Dit meldt de gemeente Harderwijk in een persbericht.

Energievoorziening in gevaar
De uitbreiding dreigt ernstige vertraging op te lopen door de niet te voorkomen stikstofuitstoot die uitbreiding met zich meebrengt. Wanneer niet wordt uitgebreid komt de energievoorziening van huishoudens en bedrijven in de regio in gevaar.

Geen nieuwe woningen en bedrijven 
Niet alleen komt de energievoorziening in gevaar, ook het bouwen van woningen en bedrijventerreinen zal stagneren, immers er kunnen geen nieuwe energieaansluitingen meer plaatsvinden. Daarnaast zullen de energiedoelstellingen van de RES (Regionale Energie Strategie) – welke ook zijn vastgesteld door de Provincie – in gevaar komen. In deze RES staat hoe de regio een bijdrage wil leveren aan het Klimaatakkoord. Duurzame (grootschalige) opgewekte energie moet immers ook aangesloten worden op het onderstation.

In gesprek gaan 
In de brief, die mede ondertekend is door de gemeenten Elburg, Ermelo, Hattem, Nunspeet, Oldebroek en Putten, wordt gevraagd om samen tot een oplossing te komen; in maatwerk of creatieve oplossingen. “We gaan hierover graag met de Provincie in gesprek”, aldus het persbericht.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen