College Ermelo wil muziektent op ’t Weitje renoveren

Foto: Grietje-Akke de Haas

Van een afstand, vooral tijdens een zonnige dag, staat de muziektent schitterend te pronken op ’t Weitje. Wie het kenmerkende gebouwtje dat een gemeentelijk monument is van dichtbij bekijkt, schrikt zich echter een hoedje. Onder meer het houtwerk bevindt zich namelijk in een zeer slechte staat van onderhoud. Of zoals wethouder Hugo Weidema typeert: “De gaten vallen erin.”

Niet optimaal uitgevoerd
Uit de achterliggende stukken van het collegevoorstel valt op te maken dat ‘men’ niet zorgvuldig is omgegaan met het beeldbepalende monument uit 1933. “In de loop der jaren zijn bij reparaties vermoedelijk verschillende houtsoorten toegepast met ieder een andere werking/uitzetting, waardoor schilderwerk beschadigt en vocht in het hout kan trekken. Ook de kenmerkende detaillering zorgt voor extra onderhoudsgevoeligheid. Het gebouw is voor het laatst in 2017 geschilderd waarbij tevens weer houtrot is gerepareerd. Achteraf blijkt dat deze werkzaamheden niet optimaal zijn uitgevoerd en niet altijd door gespecialiseerde bedrijven. Daar is door de gemeente niet tijdig op geacteerd en in de loop der tijd zijn er door het gebruik beschadigingen opgetreden.”

Ingrijpend renoveren
Er zit dus niets anders op dan de muziektent ingrijpend te renoveren, omdat een eenvoudige onderhoudsbeurt niet meer volstaat. Een renovatie overigens die volgens Monumentenwacht Gelderland binnen 1 tot 2 jaar, uiterlijk begin 2024, moeten worden uitgevoerd. Het is ook deze monumentenwacht die de firma Hulshof uit Aarlanderveen aanbeveelt om de renovatie te doen, al wijkt de gemeente Ermelo daarmee af van haar inkoopbeleid. Deze firma zou echter dé specialistische kennis en kunde in huis hebben op het gebied van monumentale objecten. Zo voerde deze firma in het verleden tot tevredenheid werkzaamheden uit aan onder meer de oude kerk in Ermelo en de Catharinakapel en stadsmuur in Harderwijk.

Opmerkingen
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om een krediet ter beschikking te stellen van € 125.000,00. Daarom adviseert de afdeling inkoop van de gemeente Ermelo om ook in dit geval het inkoopbeleid te hanteren. Dan zou dus behalve de firma Hulshof ook lokale/regionale ondernemers moeten worden betrokken bij de offerte-uitvraag. Vanaf € 100.000,00 dienen namelijk bij de inkoop van Werken zoals de onderhavige klus minimaal 3 offertes te worden opgevraagd. Hierbij speelt ook een rol dat de muziektent plaatselijk goed bekend is en op een centrale plek in het dorp staat, zodat verwacht kan worden dat er opmerkingen worden gemaakt als lokale/regionale gegadigden niet betrokken worden.

Gebruiker gaat meebetalen
Daarnaast wil het college met ingang van 1 januari 2024 kosten in rekening brengen aan organisatoren die gebruik maken van de muziektent tijdens evenementen. Jaarlijks vinden er vanaf april tot en met oktober op ‘t Weitje circa 7 grote evenementen plaats waarbij de muziektent ook wordt gebruikt. Evenementen meent het college die deels verantwoordelijk zijn voor de huidige schade, al kan niet alle schade worden toegerekend aan de evenementen. De muziektent is immers openbaar toegankelijk.

€ 500,– per dag
Vergeleken met huurprijzen in omliggende gemeenten en het alternatief om een mobiele tent van dat formaat te huren, wordt door het college een vergoeding van € 500,– per dag voor gebruik van de muziektent bij evenementen redelijk geacht. Indien een organisator de muziektent niet wenst te huren, is deze verantwoordelijk om de muziektent af te scheiden met een hekwerk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen