Toch geen horeca mogelijk op locatie Stationsstraat 22 en 24 Ermelo

Locatie Stationsstraat 22 en 24 in Ermelo.
Locatie Stationsstraat 22 en 24 in Ermelo.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Er is toch geen horeca mogelijk op locatie Stationsstraat 22 en 24 in Ermelo. En dat terwijl New York Pizza pand 24 in gebruik heeft voor een afhaalpizzeria. Na een uitspraak van de rechtbank heeft het college van B&W echter een nieuw besluit moeten nemen over de bestemming. New York Pizza kan wel in beroep gaan nu de vergunning geweigerd wordt. Juridisch echter geeft de gemeente Ermelo het bedrijf weinig kans zo blijkt uit de achterliggende stukken.

Bezwaren
‘De zaak’ dateert van juni 2019 toen een omgevingsvergunning werd verleend voor de realisatie van vier appartementen op de verdieping en een horecagelegenheid. Een periode van bezwaar maken op het besluit brak aan, gemaakt door diverse belanghebbenden. Ook op opnieuw verleende vergunningen die beter waren gemotiveerd werd bezwaar gemaakt en in beroep gegaan. Het ging om bezwaren als parkeren, de locatie zou niet geschikt zijn voor horeca, verkeersveiligheid tot sociale veiligheid.

Wonen
Volgens gemeentelijk beleid is wonen aan de Stationsstraat 22 en 24 denkbaar, zo schrijft de gemeente Ermelo in een persbericht. “Door uitspraak van de rechtbank moest er opnieuw gekeken worden naar deze zaak.  Er was een omgevingsvergunning verleend voor de realisatie van vier appartementen op de verdieping en een horecagelegenheid daaronder. Na een beroepsprocedure heeft de rechtbank het college opgedragen een nieuwe beslissing op bezwaar te nemen. De omgevingsvergunning voor het pand, zo blijkt inmiddels, kan niet verleend worden.

De aanvraag omgevingsvergunning betreft een functiewijziging van het gehele pand Voor de begane grond is functiewijziging van detailhandel naar horeca nodig en op de verdieping een functiewijziging van kantoor naar wonen. Dit heeft ruimtelijke gevolgen. Wonen op de verdieping op die locatie is volgens de gemeente wel denkbaar als er voldoende parkeerplaatsen ter plaatse beschikbaar zijn. Dit geldt niet voor de horeca. Een horecagelegenheid op de begane grond is onwenselijk uit het oogpunt van verkeersveiligheid. De locatie is gelegen op een druk punt, vlakbij de splitsing Stationsstraat/Horsterweg. Ook de sociale veiligheid verandert teveel door de vestiging van een horecagelegenheid.

Er zijn parkeerbeperkingen voor zowel de appartementen als de horeca Volgens het bestemmingsplan moet er gelegenheid zijn om te parkeren. Daarbij wordt getoetst aan de parkeernormen. Er is op eigen terrein geen ruimte om voldoende parkeerplaatsen te realiseren. Dit geldt zowel voor de woonfunctie als de horecafunctie.

Verder kunnen er geen parkeerplaatsen worden gerealiseerd op een logische, toegankelijke positie, die vanaf de locatie zichtbaar is. Vanuit de aanvrager zijn er geen andere parkeermogelijkheden aangedragen. Ook om deze reden is het niet mogelijk de omgevingsvergunning te verlenen”, aldus de gemeente Ermelo.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen