Grafheuvel op rotonde Drieërweg/Schoolweg/Morieljelaan in Ermelo klaar

Foto: Grietje-Akke de Haas

Vanmorgen, woensdag 1 juni, heeft Hans de Haan, die vanmiddag afscheid neemt als wethouder, een replica van een grafheuvel op de rotonde Drieërweg/Schoolweg/Morieljelaan in Ermelo-Oost, onthuld. Hij deed dit samen met de Firma Kamphorst, sponsor van de rotonde en maker van de replica.

Dwarsdoorsnede
De replica bestaat uit een dwarsdoorsnede van de grafheuvel waardoor de verschillende aardlagen te zien zijn. Om de replica van de grafheuvel is een palenkrans geplaatst.

Bijzonder
Met de replica van de grafheuvel op de rotonde wil de gemeente het bijzondere culturele erfgoed van Ermelo meer zichtbaar en toegankelijk maken voor iedereen.

In bruikleen
November vorig jaar maakt het college van burgemeester en wethouders bekend dat Firma Kamphorst de rotonde in bruikleen zou krijgen van de gemeente Ermelo. Voorwaarde was wel dat Kamphorst een herkenbare en cultuur-historisch correcte grafheuvel op het middenstuk zou aanbrengen.

Symbool voor Ermelo
Een grafheuvel staat onder meer symbool voor Ermelo zei wethouder Hans de Haan toen. “Wij hebben als gemeente de meeste grafheuvels van Nederland.” Grafheuvels horen dan ook bij de geschiedenis van Ermelo. Deze grafheuvels die dateren van 2.800 tot 1.000 v.C., vertellen namelijk een uiterst bijzonder verhaal over de eerdere bewoners van de gemeente Ermelo.

Reclame uitingen
Doordat Kamphorst de aanleg en het onderhoud van de rotonde doet en hiervoor in ruil wel reclame uitingen mag aanbrengen, bespaart de gemeente geld. Tevens heeft gemeente voor tenminste 5 jaar geen omzien naar het onderhoud en verzorging van de rotonde.

GROTE MEERDAAGSE BOEKENVERKOOP van 30 mei tot en met 4 juni 2022

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen