Wethouder Hans de Haan van Ermelo bezoekt met ouders van Laura de pleegouders

Foto: gemeente Ermelo

Vanochtend, maandag 8 november, bezocht wethouder Hans de Haan Eline en Lennard, de pleegouders van Laura. Het bijzondere tijdens dit bezoek was dat ook de ouders van Laura, Willemijn en Berend, bij het bezoek aanwezig waren.

Dit meldt de gemeente Ermelo in een persbericht.

Verdrietig
Willemijn en Berend zijn de trotse ouders van Laura. Eline en Lennard zijn samen met hun eigen kinderen het pleeggezin voor Laura. Al tijdens de zwangerschap van Willemijn had de kinderrechter bepaald dat er een plekje gezocht moest worden voor de baby. Dit was voor Willemijn en Berend heel verdrietig. De vraag voor een goede plek voor de baby kwam via de jeugdbeschermer bij de afdeling pleegzorg van de William Schrikker Gezinsvormen (WSGV) terecht. Eline en Lennard stonden ingeschreven bij de WSGV met een dubbel aanbod. Voor crisispleegzorg én langdurige pleegzorg. Dat is ideaal als aan de start van een traject nog helder moet worden wat het uiteindelijke perspectief is. De plaatsing kan dan voortduren zolang dat nodig is.

Wederzijds begrip en respect 
Nog vóór de bevalling maakten Willemijn en Eline kennis in het ziekenhuis waar Willemijn was opgenomen. Willemijn wilde heel graag weten wie haar kindje zou gaan opvangen. Voor deze kennismaking werd heel veel tijd genomen. Het was een bijzondere ontmoeting waarin Eline en Willemijn elkaar hebben kunnen zien als mens. Zo ontstond de basis voor wederzijds begrip en respect. Voor Willemijn was het een geruststelling dat Eline en haar gezin ook christelijk zijn. Willemijn wilde haar dochtertje heel graag opdragen in haar kerk. En Eline kon meteen zeggen dat zij daar helemaal achter stond.

Vertrouwen en een goed contact
Een paar dagen na de bevalling kwamen Eline en Lennard naar het ziekenhuis. Voor Willemijn en Berend een zwaar moment. Maar zij konden, ondanks hun emoties, in vertrouwen de zorg voor Laura overdragen. Het vertrouwen van Willemijn en Berend in deze pleegouders en het begrip dat Eline en Lennard hadden voor de pijn van ouders, maakte dat de overdracht van Laura goed ging. Het contact is daarna ook steeds goed gebleven. Eline en Lennard laten keer op keer heel duidelijk voelen aan Willemijn en Berend dat zij de ouders van Laura zijn en blijven. Willemijn en Berend vinden het fijn dat Laura in het gezin van Eline en Lennard is opgenomen.

Leven met 2 families
Dit is een heel mooi voorbeeld van wat ze bij de WSGV ‘Leven met 2 Families’ noemen. Daarbij is iedereen belangrijk, krijgt iedereen een plek en werken ze vanuit respect en erkenning van ieders rol. Ook verdriet en gemis krijgen daarin een plek en mogen er zijn. Deze bijzondere vorm van samenwerking, gericht op het systemisch denken, geeft een kind de kans om zich optimaal te ontwikkelen. Dat is dan ook wat er gebeurt: Laura groeit en ontwikkelt. En iedereen geniet daarvan.

Bedankavond voor pleegouders
Wethouder de Haan wil met dit bezoek aan alle pleeggezinnen in Ermelo zijn waardering uitspreken voor hun inzet. “Wanneer kinderen, door omstandigheden, tijdelijk niet meer bij hun eigen ouders kunnen verblijven, is het belangrijk dat zij in een veilig en warm pleeggezin terecht kunnen.”
Elk jaar in de Week van de pleegzorg, organiseert de gemeente Ermelo een complimentenavond voor pleeggezinnen. Dit jaar is samen met twee pleegmoeders een theateravond georganiseerd op 8 november. Met de cabaretiers van Omdenken verwachten we pleegouders een ontspannen avondje uit te bieden met een humoristisch en inspirerend tintje.

Wilt u ook pleegouder worden?
Jaarlijks staan vele honderden kinderen op de wachtlijst voor een pleeggezin. Dat komt omdat er steeds minder pleeggezinnen zijn in Nederland. Wat mensen vaak niet weten, is dat er verschillende vormen van pleegopvang zijn. Zo is er langdurige opvang maar ook weekend- , crisis- en deeltijdopvang.

Op 22 november 2021 is er een bijeenkomst voor iedereen die meer wil weten over pleegzorg en er zelf ook over nadenkt om pleegouder te worden. De avond is van 20.00 – 21.30 uur in Nunspeet, Veluvine, F.A. Molijnlaan 186. Aanmelden kan op: www.nunspeet.nl/plekjevrij.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden