Coming-Outdag: burgemeester gemeente Ermelo hijst de regenboogvlag

Foto: Mariëtte Raap

Vandaag, maandag 11 oktober, is het Coming-Outdag en heeft waarnemend burgemeester Dorine Burmanje de regenboogvlag in top gehesen van de vlaggenmast van het gemeentehuis in Ermelo. Niet alleen een memorabel moment voor mensen uit de LHBTI- gemeenschap, maar zeker voor Progressief Ermelo.

Foto: Bert Visser.

Engelengeduld
Met engelengeduld heeft Progressief Ermelo er immers voor geijverd dat het onderwerp op de politieke agenda kwam, met als ultiem doel dat ook de gemeente Ermelo de regenboogvlag hijst. Eerste aanleiding was dat de Ermelose Jongerenraad in januari 2019 bot ving bij het college van B&W. Die was van mening dat het in een inclusieve gemeente als Ermelo niet nodig was de regenboogvlag te hijsen. Daarop organiseerde Progressief Ermelo in juli 2019 een avond met als thema: Kleur bekennen, [email protected] Het was de partij namelijk opgevallen dat het voor een deel nog een onderbelicht thema was in Ermelo.

‘We zijn al inclusief’
Ook tijdens deze drukbezochte avond zei het college er niets voor te voelen de regenboogvlag te hijsen. Wethouder Hans de Haan legde toen uit: “Als college werken wij niet actief aan het onderwerp, want het hoort thuis in het totale beleid. In die zin is er in Ermelo een grote mix van verschillende richtingen. Wij gaan niet voor al die verschillende groepen iets aparts doen; dat werkt stigmatiserend vinden wij. Als gemeente zijn we al inclusief.”

Vlaggenmast gebruiken
In aanloop naar de Coming Outdag in 2020 hadden Village People, Welzijn Ermelo, Progressief Ermelo en een CDA-raadslid, het college opnieuw verzocht of het mogelijk was de regenboogvlag te hijsen in de vlaggenmast van het gemeentehuis. Het college stemde toen toe dat de initiatiefnemers de vlaggenmast van het gemeentehuis mochten gebruiken.

Stukje geschiedenis geschreven
In Ermelo werd in juni 2021 een stukje geschiedenis geschreven meent Progressief Ermelo, toen de door deze partij en de VVD ingediende motie om jaarlijks op Coming-Outdag de regenboogvlag te hijsen bij het gemeentehuis door de gemeenteraad werd aangenomen. “Wij vinden het belangrijk”, schrijft Progressief Ermelo op haar website, “dat de samenleving laat zien dat mensen uit de LHBTI- gemeenschap kunnen zijn, wie zij zijn. Het openbaar tonen van de regenboogvlag door de gemeente draagt eraan bij dat zij zich gesteund weten. En die steun is nodig, omdat veel mensen uit de LHBTI-gemeenschap te maken hebben met discriminatie op grond van hun seksuele geaardheid of gender-identiteit.”

‘Out & Proud op de Veluwe’
Aansluitend aan het hijsen van de regenboogvlag heeft burgemeester Burmanje ook een foto-expositie van Village People Harderwijk geopend: ‘Out & Proud op de Veluwe’. Deze expositie toont de gezichten en verhalen van dorps- en regiogenoten die vertellen hoe hun coming out was. Hoe was het toen ze aan ouders, vrienden en familie vertelden dat ze LHBTIQ’er zijn? De tentoonstelling is een initiatief van Village People, in samenwerking met Karin Huijzendveld en is achter de ramen van de grote glazen serre op de hoek van het Raadhuisplein en Stationsstraat te bewonderen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen