Bouw van tiny house nu ook in Ermelo mogelijk

Foto: pixaby.com

De gemeente Ermelo maakt de bouw van een eerste tiny house mogelijk. Het college stemt in met een particulier initiatief aan de Horster-Engweg om op eigen grond klein en duurzaam te kunnen wonen.

Dit meldt de gemeente Ermelo in een persbericht.

Maximaal 10 jaar
Tegelijkertijd stelt het college richtlijnen op voor initiatieven in de toekomst. Aan deze richtlijnen moet de bouw van het eerste tiny house voldoen en ook moet deze binnen 10 jaar weer zijn verwijderd.

Nu duidelijkheid
Tot voor kort heeft de gemeente vraagstellers moeten teleurstellen. De gemeente heeft geen grondeigendom voor dit doel. Dus had ze ook geen regels opgesteld voor particuliere grondeigenaren met een plan voor een tiny house. De nieuwe praktische richtlijnen bieden nu duidelijkheid aan toekomstige plannenmakers.

Voetafdruk
Uit de uiteindelijke aanvraag van een omgevingsvergunning moet blijken dat de woning bijdraagt aan het verkleinen van de zogenaamde ‘ecologische voetafdruk’ van de toekomstige bewoners. Hoe kleiner de voetafdruk, hoe minder schade aan het milieu. Dat is immers ook het motief geweest van de
bedenkers van het woonconcept Tiny House. De ervaring bij het beoordelen en begeleiden van een beperkt aantal initiatieven wil de gemeente gebruiken om zo mogelijk haar medewerking aan meer initiatieven structureel te maken.

Over tiny house
Een tiny house is een kleine wooneenheid van ca. 50 m² bestaande uit één woonlaag met een kap. De woningen zijn ‘off the grid’ . Dat wil zeggen dat zij niet zijn aangesloten op de netwerken van gas, elektriciteit, waterleiding, riool en media. Bij de bouw wordt gebruik gemaakt van duurzame constructies en materialen. De woning is gemakkelijk te verplaatsen om elders opnieuw te kunnen gebruiken. De inpassing van de woning in zijn omgeving is ook duurzaam.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen