Gemeente Ermelo verruimt voorwaarden startersleningen

Foto: Gemeente Ermelo

Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt worden de voorwaarden om voor een starterslening in aanmerking te komen verruimd. Doel is om meer starters op de woningmarkt te helpen met het kopen van hun eerste huis in de gemeente Ermelo. 

Verruimingen
Zo wordt de leeftijdsgrens verruimd, zodat ook starters boven de 35 jaar een starterslening kunnen aanvragen. Daarnaast kan de starterslening kan worden gebruikt voor bestaande bouw en nieuwbouwprojecten. Bovendien wil het college de maximum koopprijs voor een woning laten stijgen van € 225.000 naar € 300.000. Het maximaal te lenen bedrag wil het college evenredig laten meestijgen, van € 25.000 naar € 35.000.

Recordtempo
De achterliggende stukken van het collegevoorstel dat de gemeenteraad moet goedkeuren, geven aan dat de huidige woningmarkt het verruimen van de voorwaarden noodzakelijk maakt. “Huizenprijzen stijgen in een recordtempo en het aanbod voor starters op de woningmarkt in gemeente Ermelo is gering.”

Meer starters helpen
Met het huidige budget heeft de gemeente de ruimte om 12 startersleningen per jaar te verstrekken. Er wordt echter niet volledig gebruik gemaakt van deze ruimte. In de periode 2018-2021 zijn in totaal 17 startersleningen verstrekt. Door de voorwaarden aan te passen kunnen meer starters gebruikmaken van de lening, zo meent de gemeente Ermelo.

Cofinanciering provincie
Bovendien biedt het laten vervallen van beperkende voorwaarden dat er een beroep kan worden gedaan op cofinanciering van startersleningen door provincie Gelderland. Dit houdt in dat de provincie 50% bijdraagt aan startersleningen die de gemeente verstrekt.

Geen extra storting
Op het moment zit er nog circa € 1.000.000 in het gemeentelijke fonds bestemd voor de starterslening. Met een jaarlijks vastgesteld plafond en het revolverende karakter van het fonds (een krediet dat gedurende de overeengekomen periode wordt afgelost en opnieuw kan worden gebruikt, red.), is er naar verwachting de komende drie jaar geen extra storting nodig.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden