Tijdelijke aanlijnplicht voor honden in losloopgebieden van de gemeente Ermelo

Foto: Grietje-Akke de Haas

Het college van burgemeester en wethouders heeft een tijdelijke aanlijnplicht ingesteld voor honden in de losloopgebieden. De aanlijnplicht geldt vanaf vandaag, maandag 19 april, tot en met 20 juni. In het voorjaar is de natuur als kraamkamer namelijk gebaat bij rust.

Boete van 95 euro
Op de aanlijnplicht zal strikt worden gehandhaafd zei wethouder Leo van der Velden vandaag. Met tijdelijk geplaatste onderborden bij de toegangspaden naar de bossen en de heide worden recreanten gewezen op de aanlijnplicht. Wie zijn of haar (hond)en los laat lopen riskeert een boete van 95 euro.

De aanlijnplicht geldt voor de losloopgebieden:

  • Jacob Catslaan; bos tussen de Jacob Catslaan, de Staringlaan en gedeelte Leuvenumseweg (Haspelberg)
  • Oude Arnhemsekarweg/Ericalaan(Ruige Veld gebied)
  • De Ermelosche Heide (Drieerweg), hier geldt al aanlijnplicht vanaf 08:00 uur tot en met 16:00 uur. Deze zal dan ook verlengd moeten worden met een aanlijnplicht na 16:00 uur;
  • Ermelosche Zand/Schietberg

Erg druk
Uit de achterliggende stukken van het collegebesluit blijkt dat het in de natuurgebieden erg druk is geworden met recreanten. Helemaal door de lockdown maatregelen om het coronavirus eronder te krijgen. Daardoor valt er als vrijetijdsbesteding weinig anders te doen dan de natuur in te trekken, vaak met de hond(en).

Het wild wordt opgejaagd
In de periode april tot en met juni echter zijn onder andere herten, ree├źn en wilde zwijnen drachtig en wordt er veel jong wild geboren. Door loslopende honden van recreanten wordt het wild opgejaagd wat resulteert in veel aanrijdingen met wild op wegen in de omgeving. Waar aanrijdingen met wild normaal gesproken vooral in de tijd dat het buiten gaat schemeren plaatsvinden, gebeurt dit nu ook vaak overdag wanneer het druk is in de bossen en op de heide.

Geen aanlijnverplichting
Alleen op de Groevenbeekse heide en bij strand Horst (tot 1 mei) is het nog toegestaan honden niet aangelijnd te laten lopen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden