Oudheidkundige Vereniging Ermeloo krijgt subsidie voor inrichten nieuw onderkomen

De gerestaureerde dakpannenfabriek aan de Hamburgerweg.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Het college van burgemeester en wethouders heeft een subsidie van 15.000,- euro toegekend aan de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo (OVE) om het nieuwe onderkomen in te richten. Het betreft de voormalige dakpannenfabriek van Knevel aan de Hamburgerweg die in mei 2014 afbrandde. Inmiddels is het industrieel erfgoed door renovatie aan de buitenkant zo goed als in de oude luister hersteld.

Tekort dekken
Uit de achterliggende stukken blijkt dat de kosten worden gedekt uit het Corona Cultuurfonds 2020. Daarmee kan het tekort worden gedekt dat de OVE heeft voor de inrichting. De totale kosten van de inrichting bedragen namelijk bijna 29.000,-, waarvan de OVE 13.500,- uit eigen middelen kan betalen. Doorgaans houdt de vereniging zijn eigen broek op, maar is enorm hard geraakt door de coronacrisis.

Authentieke dakpannenmachine
Het college van burgemeester kent de subsidie toe om daarmee industrieel erfgoed in Ermelo te versterken. Met de subsidie kan de vereniging de dakpannenfabriek inrichten. Ook krijgt de OVE 1.100,- subsidie uit het Cultuurfonds om een authentieke dakpannenmachine aan te schaffen. De gemeente heeft hiervoor diverse extra rijksbijdrage gekregen ter bevordering van cultuur in de gemeente. De dakpannenmachine demonstreert hoe begin vorige eeuw de dakpannen werden geproduceerd in Ermelo. Een manier om de geschiedenis te laten zien met bovendien een educatief karakter.

Huiskamer
Volgens het college wordt de oude dakpannenfabriek een toegankelijke huiskamer met een educatieve component. Een plek waar kennis over het verleden letterlijk wordt gehuisvest en doorgegeven. De vereniging stelt de huiskamer namelijk niet alleen open voor leden maar wil er ook een maatschappelijke functie mee vervullen.

Iedereen welkom
De gemeente ondersteunt dit idee. In de huiskamer zijn straks zowel leden als niet-leden welkom en jong en oud. Het wordt een plek waar diverse (educatieve) activiteiten worden georganiseerd. Het heeft een kleine expositieruimte en er is ook plek voor de bibliotheek van de vereniging.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden