Loop jij een beetje vast? Jongerencoaching van Welzijn Ermelo helpt je graag!

Zie artikel.
Zie artikel.
Foto: Grietje-Akke de Haas

“Wij denken dat sommige jongeren best wel een beetje vastlopen. Vooral in deze tijd van Corona. Financieel omdat de bijbaantjes niet voor het oprapen liggen, tot dat ze zich zich wellicht eenzaam voelen omdat ze persoonlijk contact missen. Bovendien moeten jongeren tegenwoordig heel veel ballen in de lucht houden. Wanneer jongeren behoefte hebben aan iemand die met ze meeloopt, schroom dan niet, maar neem contact met ons op!”

Weer goed op de rit
Deze warme oproep aan jongeren tussen de 16 en 30 jaar oud, doen Jolanda Timmer (54), Yara Breddels (26) en Heidi Kooistra (46). Zij zijn jongerencoaches op vrijwillige basis bij Jongerencoaching ‘Van A tot Zelf’. Het gaat om een gratis vorm van hulpverlening onder de paraplu van Welzijn Ermelo. De jongerencoaches zijn er voor jongeren die hulp kunnen gebruiken op het gebied van plannen, structuur in de huishouding, motivatie tot hulp bij bijstand aanvragen, financiën en de post op orde brengen. Kortom zaken om het leven van jongeren weer goed op de rit te krijgen.

Geen wachtlijst
Jongerencoaching ‘Van A tot Zelf’ is sinds ongeveer anderhalf jaar echt actief, Klik HIER voor eerdere berichtgeving. Sinds enige tijd is het korps van jongerencoaches zelfs uitgebreid, zodat er geen wachtlijst is. Naast Jolanda, Yara en Heidi zetten namelijk ook Jan Kersloot (69), Dirk Littel (59) en Cor van Gils (61) op vrijwillige basis hun kwaliteiten in om jongeren te helpen. Want stuk voor stuk hebben alle jongerencoaches ruime ervaring in het begeleiden van jongeren. (Zie foto van links naar rechts: Heidi Kooistra, Yara Breddels, Jan Kersloot, Jolanda Timmer, Mirjam de Jonge (Maatschappelijk Werk), Cor van Gils, Nikki Beute (stagiaire), inzet: Dirk Littel.)

Goed op de kaart
“We hebben ons als Jongerencoaching goed op de kaart gezet”, zeggen Jolanda, Yara en Heidi, “men weet ons beter te vinden en er worden meer jongeren naar ons verwezen. Het doorverwijzen gebeurt onder meer door het Centrum voor jeugd en Gezin, Sociaal Team en Jongerenwerk in Ermelo, Maatschappelijk Werk, MEE Veluwe tot de Leerplichtambtenaar. “Met de Praktijkondersteuners GGZ van de huisartsen zijn we nog in onderhandeling voor de doorverwijzing naar Jongerencoaching ‘Van A tot Zelf’.”

Zelf aanmelden mag!
De drie dames benadrukken echter dat doorverwijzing door één van de genoemde partijen niet noodzakelijk is voor jongeren om zich aan te melden bij Jongerencoaching ‘Van A tot Zelf’. Zij mogen ook rechtstreeks (van maandag t/m vrijdag) er een beroep op doen via Jolanda Timmer, Jongerencoach bij Welzijn Ermelo: 06 2123 3494 of [email protected]

Kwaliteiten benutten
Yara is sinds een maand of 8 actief als jongerencoach. “Ik wilde graag mijn kwaliteiten benutten voor iemand die er veel baat bij kan hebben.” Zo vindt Yara het erg fijn dat ze haar coachee zoals een jongere wordt genoemd, heeft kunnen helpen. “De coachee kon niet kiezen welke opleiding ze wilde gaan volgen. Ik heb haar geholpen en nu heeft ze één gevonden die bij haar past. Ze is helemaal blij. Afsluitend hebben we nog één gesprek om te kijken hoe het gaat.” Om een beroep te doen op Jongerencoaching ‘Van A tot Zelf’ hoeft het dus niet altijd te gaan om een huizenhoog probleem, al kan de jongeren dat zelf natuurlijk wel zo ervaren.

Vrijwillig, niet vrijblijvend
De hulp van Jongerencoaching ‘Van A tot Zelf’ is van beide kanten vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Heidi: “Van een coachee verwachten wij dan ook dat hij of zij ervoor gaat. “Als iemand het op een gegeven moment toch echt niet wil, proberen we wel te zoeken naar het waarom.” Het maakt Heidi blij en trots als ze iemand naar tevredenheid heeft kunnen helpen. Zoals een jongere die hulp vroeg omdat die op zichzelf ging wonen.

Specialismen
Heidi: “Op jezelf gaan wonen komt natuurlijk veel bij kijken. Zo kon ik de jongeren onder meer helpen met de financiële zaken. Ik heb namelijk 19 jaar bij de bank gewerkt en zodoende veel ervaring op financieel gebied. Zo nemen al onze jongerencoaches naast hun ervaring in het begeleiden van jongeren, ook hun eigen specialismen mee.”

Aandacht en luisterend oor
De duur van de hulp is doorgaans een half jaar tot maximaal een jaar. “Het doel van Jongerencoaching ‘Van A tot Zelf’ is iemand te helpen richting ‘het zelf kunnen’, ofwel vertrouwen krijgt in eigen kunnen”, vertellen Jolanda, Yara en Heidi  “Dit doen wij door de jongere persoonlijke aandacht te geven en een luisterend oor.”

Overleg en gastlessen
De jongerencoaches van Jongerencoaching ‘Van A tot Zelf’ hebben 1 keer in de 6 weken overleg met Maatschappelijk Werk, die positief kritisch met ze meekijkt. Daarnaast wordt samengewerkt met Christelijk College Groevenbeek. Zo geeft Jongerencoaching ‘Van A tot Zelf’ gastlessen over depressie, over middelengebruik in samenwerking met Tactus Verslavingszorg, en over sexting in samenwerking met de politie.

Zie ook Jongerencoaching van A tot Zelf

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen