College Ermelo wil initiatieven voor windparken liever combineren

Foto: Archief Grietje-Akke de Haas (foto van animatie van Prowind)

Buurtschap Horst en Telgt in Ermelo is populair voor het ontwikkelen van duurzame initiatieven als het aanleggen van zonne- en windparken. In het afgelopen half jaar deden 2 partijen een principeverzoek voor het plaatsen van meerdere windmolens. Dat zijn  energiebedrijf Innogy en buurtvereniging Horst en Telgt in samenwerking met Prowind.

Gebied optimaal benutten
Beide initiatieven, die fors bijdragen aan de doelstelling van de gemeente naar energieneutraliteit in 2030 en klimaatneutraliteit in 2035, zijn kansrijk vindt het college. Ze kunnen echter niet naast elkaar worden ontwikkeld omdat daar niet genoeg ruimte voor is. Het college wil het gebied optimaal benutten en gaat daarom onderzoek doen naar een combinatie van de initiatieven. Omdat er ook raakvlakken zijn met initiatieven op het grondgebied van de gemeente Putten besluit het college hierin samen te werken.

Plannen Strand Horst
Daarnaast kiest het college voor deze aanpak omdat de gemeente in afwachting is van een zitting van de Raad van State in relatie tot de plannen op strand Horst. Deze zitting wordt verwacht in de tweede helft van 2020. De planvorming rondom strand Horst staat het derhalve nu niet toe dat in de omgeving nieuwe planvorming met ruimtelijke implicaties worden gestart. Dit voorstel voorkomt dat, omdat het er vanuit gaat dat eventuele planvorming met betrekking tot het windpark niet voor 2021 start.

Eerste stap
De eerste stap is dat beide gemeenten een procesregisseur in de hand nemen, die onderzoekt of een combinatie van de initiatieven mogelijk is. Met de initiatiefnemers wordt bekeken naar samenvoeging van de verschillende plannen voor het gehele gebied (Nulde-Horst ten zuiden van de A28; grondgebied Ermelo en Putten), zodat de ruimte optimaal kan worden gebruikt.

Voor de inhuur van de procesregisseur draagt de gemeente Ermelo 25% bij, evenals de gemeente Putten Dit komt neer op een eenmalig bijdrage van € 12.500 vanuit het budget van het programma duurzaamheid. De overige 50% wordt gefinancierd vanuit de RES-gelden voor de regio Noord-Veluwe.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen