Opwaardering deel Oude Telgterweg in Ermelo naar 50 km afgeblazen

Foto: GoogleMaps

Het college van burgemeester en wethouders besluit af te zien van opwaardering van de Oude Telgterweg. Het betreft het deel van de Oude Telgterweg tussen de spoorovergang en de Volenbeekweg. Door de huidige stikstofcrisis is opwaardering naar een 50 km/uur weg niet mogelijk. De weg blijft dus een 30 km/uur weg. Wel heeft het college besloten een onderzoek te laten doen naar de vraag of de bestaande fietsvoorzieningen toereikend zijn.

Dit bericht de gemeente Ermelo maandag 16 maart.

Conflict met stikstof
In het GVVP (Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan) is opgenomen dat het deel van de Oude Telgterweg tussen de spoorovergang en de Volenbeekweg zal worden opgewaardeerd tot een 50 km/uur gebiedsontsluitingsweg. Dit vooral in relatie met de wens voor een betere ontsluiting van het bedrijventerrein Kerkdennen en plannen voor de verbetering van het Westflanktracé. Het college is tot de conclusie gekomen om af te zien van opwaardering omdat alle varianten, gegeven de huidige omstandigheden, op slot zitten wegens de zogeheten stikstofcrisis. In alle bekeken varianten is sprake van een conflict met stikstof.

De belangrijkste factoren die ten grondslag liggen aan het besluit zijn:

• De onderzochte varianten liggen dicht bij Natura 2000 gebied.
• Opwaardering naar 50 km/uur betekent meer uitstoot (CO2).
• Het kappen van groen is nodig.
• Lokaal is geen of zeer beperkte ruimte om voor het groen compenserende maatregelen te nemen.
• De onduidelijkheid over te verwachten planning en kosten.

Onzeker
Het project nu doorzetten betekent dat de gemeente Ermelo aanvullende diepgaande en dure onderzoeken moet doen. Maar zelfs dan blijft het onzeker, gezien de huidige stikstofwetgeving, of opwaardering van de weg of alleen verplaatsing mogelijk is. Bovendien heeft de huidige weg nog voldoende capaciteit om de verkeersstromen te verwerken.

Bouw nieuw sportcentrum
In de afweging van het besluit nam het college de impact ervan op het nieuwe sportcentrum ook mee. Ontwikkelingen in beiden projecten stemt het college continu op elkaar af. Het besluit zit het nieuwe sportcentrum niet in de weg. Het ontwerp van het sportcentrum biedt juist mogelijkheden om stikstof neutraal te bouwen, waar dit niet geldt voor een nieuw tracé voor de Oude Telgterweg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen