Wethouder Leo van der Velden verwacht doelstelling Ermelo energieneutraal in 2030 te behalen

Foto: Archief Grietje-Akke de Haas (foto van animatie van Prowind)

De hoeveelheid opgewekte zonne-energie in Ermelo neemt fors toe. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse voortgangsrapportage van het programma duurzaamheid. In vergelijking met omliggende gemeenten mag Ermelo zich koploper noemen met de grootste opwek van zonne-energie per 10.000 inwoners. Het college van burgemeester en wethouders heeft kennis genomen van de voortgangsrapportage.

Dit bericht de gemeente Ermelo maandag 9 maart.

Verwachting
De hoeveelheid opgewekte zonne-energie in Ermelo neemt toe van 1 terrajoule in 2012 tot ruim 29 terrajoule in 2018. Dit is 14% van het gestelde doel in 2020. Iets meer dan de helft komt van zonnepanelen op woningen, de rest van zonnepanelen bij bedrijven en instellingen. De verwachting is dat opwek van zonne-energie ook de komende jaren blijft stijgen.

Energieverbruik daalt
Het lukt om het totale energieverbruik te laten dalen. Het streven is om in tien jaar tijd, van 2010 tot 2020, 10% energie te besparen. De verwachting is dat de huishoudens in Ermelo deze doelstelling ruimschoots gaan behalen. Het totale gas- en elektriciteitsgebruik in woningen daalde tot en met 2018 al met 9,6%. Met een groeiende bedrijvigheid de afgelopen tien jaar zijn bedrijven in totaal iets meer energie gaan gebruiken en minder gas. Voor het totale energieverbruik van woningen en bedrijven samen betekent dit dat een lichte daling zich gestaag voortzet.

Inspanningen
Leo van der Velden, wethouder duurzaamheid en milieu is positief over de vooruitzichten: “Als ik naar de plannen kijk die vanuit de samenleving komen, is de potentie zeker aanwezig om de doelstelling: Ermelo energieneutraal in 2030 te behalen. En als je kijkt naar het aantal aangekondigde projecten in Ermelo en in de regio de komende jaren is er een versnelling te verwachten.”

Plannen
Ook in 2020 wordt gewerkt aan de warmtetransitie van woningen en bedrijfsgebouwen, het verduurzamen door het bedrijfsleven en de communicatie voor bewustwording en participatie. Samen met regiogemeenten en Provincie Gelderland worden plannen gemaakt voor de opwek van duurzame energie in de regio.

Sinds 2016
Sinds 2016 geeft de gemeente Ermelo uitvoering aan het programma Duurzaamheid. Bij het vaststellen van het programmaplan heeft de gemeenteraad verzocht om een halfjaarlijks voortgangsbericht. Dit voortgangsbericht is aangeboden aan de raad

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen