Gemeente Ermelo levert geen bijdrage van € 240.000 aan energiecoöperatie Veluwe-Energie

Foto: Gemeente Ermelo

Het college van B&W van de gemeente Ermelo heeft besloten energiecoöperatie Veluwe-Energie niet financieel te ondersteunen voor het verwerven van aandelen in het project Schaapsdijk. De gemeente vindt dit geen haalbare optie.

Dit bericht de gemeente Ermelo maandag 2 maart.

€ 240.000
Uit de achterliggende stukken blijkt dat de afgelopen periode energiecoöperatie Veluwe-Energie, mede op verzoek van de gemeente Ermelo, heeft verkend op welke wijze de coöperatie zou kunnen participeren in het zonneveld Schaapsdijk van ontwikkelaar Solar Century. Naar aanleiding van deze verkenning heeft de coöperatie aan de gemeente aangegeven dat alleen te kunnen, indien de gemeente bereid is om een bijdrage te leveren, dan wel een garantie af te geven voor het nemen van aandelen ter grootte van € 240.000.

Gemeenschapsgeld
De gemeente vindt de gevraagde financiering echter geen goede investering van gemeenschapsgeld. Het door de coöperatie gevraagde bedrag van € 240.000, middels financiering of garantstelling, zou zij als eigen vermogen in het project Schaapsdijk inbrengen. Hiermee zou Veluwe-Energie voor 20% aan aandelen in het project kunnen participeren. Uit analyse van het business model van dit zonnepark blijkt dat aandelen pas op lange termijn, 16-18 jaar, rendement opleveren. Dit betekent dat er niet of nauwelijks financiële ruimte is voor dividend en/of aflossing van het financieringsbedrag aan de gemeente. Het college vindt het daarom geen optie om dit moment financiële ondersteuning te bieden.

Duurzaamheid
Sinds 2016 geeft de gemeente Ermelo uitvoering aan het programma Duurzaamheid. Energiecoöperatie Veluwe-Energie is in 2018 met een eenmalige subsidie van de gemeente opgericht voor projecten met duurzame opwek van energie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen