College en gemeenteraad Ermelo gaan hoorzittingen voor burgers houden

Foto: Archief

Het college van burgemeester en wethouders past de regels van RO instrumenten aan om inwoners van Ermelo meer ruimte te geven. Een aanpassing is onder meer het organiseren van openbare hoorzittingen die worden voorgezeten door het college of de gemeenteraad. Doel is om de inwoner meer tijd te geven zijn of haar verhaal te doen over bepaalde zaken. Ook de raadsleden worden daarbij in de gelegenheid gesteld om dieper op de onderwerpen in te gaan. 

Straks een uur
Volgens wethouder Laurens Klappe gaat het om zienswijzen waarbij de burger meer tijd krijgt om deze toe te lichten. “In de commissievergaderingen staat daar 3 minuten voor, tijdens een hoorzitting is dat een uur. Waarmee we als gemeente willen faciliteren de burger het recht te geven zijn woord te doen.”

Niet meer inspreken
Als er een hoorzitting gehouden is, is er geen gelegenheid meer om in te spreken. Die mogelijkheid is dan al geweest. Dit biedt de raadsleden dan wel gelegenheid en tijd om inhoudelijk een politieke afweging te maken, omdat alle relevante informatie – ook van de kant van de indieners – uitgebreider aan de orde is geweest via de hoorzitting.

In het kort
Kort samengevat stelt het college aan de raad voor om de volgende spelregels toe te voegen aan de notitie RO instrumenten 2019:
• Er is geen onderscheid meer in type plannen m.b.t. hoorzittingen (groot of klein is niet meer relevant)
• Er worden hoorzittingen georganiseerd wanneer er een zienswijze is ingediend
• De hoorzitting wordt door het college georganiseerd,
o tijdens kantooruren
o raadsleden worden uitgenodigd
o er vindt een geluidsopname plaats indien dit technisch mogelijk is
• Er is geen mogelijkheid bij de raad om in te spreken bij besluiten waartegen beroep mogelijk is (dit geldt voor alle ruimtelijke procedures)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen