Weg bijna vrij voor zonneveld aan Middelerf in Ermelo?

Foto: Pixaby

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de aanvraag van een omgevingsvergunning voor het project zonneveld op de locatie van de huidige waterberging aan het Middelerf. De waterberging biedt ruimte voor circa 640 zonnepanelen. Dit staat gelijk aan de stroomvoorziening voor 50 à 60 huishoudens.

Dubbelfunctie
De locatie van de huidige waterberging aan het Middelerf krijgt zo een dubbelfunctie. Naast de opvang van (regen)water gaan de gemeente Ermelo op dezelfde plek ook duurzame energie opwekken. In samenwerking met een ontwerpbureau en de directe omgeving is een eerste schets gemaakt van het zonneveld. Hierbij is rekening gehouden met het behoud van de biodiversiteit. Vooral met de aanwezigheid van de steenuil en de ruimtelijke inpassing.

Start omgevingsvergunning
Met de aanvraag voor de omgevingsvergunning worden verschillende (ruimtelijke) onderzoeken gestart zodat het college het ontwerp zorgvuldig kan toetsten. Hierna wordt besloten of het college de vergunning kan afgeven. De afgegeven vergunning komt zoals gebruikelijk 6 weken ter inzage.

Profiteren
Het is de bedoeling om dit project in samenwerking met een externe partij te realiseren. Bijvoorbeeld de energiecoöperatie of mogelijk via het bedrijfsleven.  In de samenwerking kan er gebruik worden gemaakt van de postcoderoos regeling. Deze regeling maakt het mogelijk dat een bepaald aantal deelnemers uit de gemeenschap Ermelo zich kan inschrijven op dit project en voor een bepaald rendement kan participeren in het realiseren van het zonneveld. Zodoende profiteert de gemeenschap mee van dit initiatief van de gemeente. Wethouder Leo van Velden opperde overigens ook dat omwonenden het wellicht oppakken.

Grootschalig energie opwekken
De gemeente Ermelo heeft in het programma Duurzaamheid opgenomen dat zij in 2030 energieneutraal wil zijn. Om deze ambitie te verwezenlijken zoeken de gemeente de komende jaren samen met inwoners, bedrijven en andere betrokken organisaties naar geschikte locaties voor de opwek van duurzame energie. In de Regionale Energie Strategie (RES) doen de gemeente Ermelo dit met partners uit de regio Noord Veluwe.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen