Gemeente Ermelo ontkent miljoenen euro’s aan uitkeringen onterecht te hebben uitbetaald

Foto: Archief

Namens Meerinzicht, de uitvoeringsorganisatie van de gemeenten Ermelo, Harderwijk en Zeewolde, weerspreekt de gemeente Ermelo het via de media geschetste beeld, als zouden miljoenen euro’s aan uitkeringen onterecht zijn uitbetaald.

Dit valt te lezen op de website van de gemeente Ermelo.

‘We doen het goed’
De gemeente Ermelo legt onder meer uit: ‘Over alle besluiten die de gemeente neemt over toekenning, stopzetting, terugvordering, verhaal en boetes rondom de inkomensvoorzieningen op grond van de Participatiewet kunnen inwoners in bezwaar en beroep gaan. Dan wordt onafhankelijk gekeken of de beslissing van de gemeente juist was. Bij onze drie gemeenten komen heel weinig bezwaren tegen een dergelijk besluit binnen. Dat betekent dat we het goed doen.

Ten onrechte
Wij betreuren het dan ook dat de wijze van uitvoering door Meerinzicht van deze belangrijke gemeentelijke taak negatief wordt neergezet. Ten onrechte, wat ons betreft. Bovendien is het college doorlopend op de hoogte van de stand van zaken rondom Terugvordering. Zij deelt het via de media geschetste beeld, als zouden miljoenen euro’s aan uitkeringen onterecht zijn uitbetaald, dan ook niet.

Kwetsbare positie
Wij gaan het opnieuw beoordelen van de vorderingen doen met de nodige extra zorgvuldigheid en met gepaste terughoudendheid. Het gaat immers om inwoners die zich (financieel) in de meest kwetsbare positie bevinden.

Achterstanden
De gemeenten hadden al eerder de ambitie om dit te doen, maar deze ambitie van (medio) 2017 viel samen met het moment waarop de Sociale Dienst Veluwerand (SDV) werd voorbereid op de opheffing. Alle activiteiten van de SDV gingen over naar Meerinzicht Domein Sociaal. Dat was een hectische periode waarin prioriteiten gesteld moesten worden. Vervolgens werd Meerinzicht Domein Sociaal in 2018 geconfronteerd met nieuwe taken, nieuwe werkwijzen en ziekteverzuim. Dit was bij de gemeenten bekend. Alle capaciteit is in die periode ingezet om dienstverlening aan de inwoners te continueren. Hierdoor zijn bij (wettelijke) taak Terugvordering en Verhaal (reeds bestaande) achterstanden verder opgelopen’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen