Aanzicht nieuwbouw Sportcentrum Ermelo oogt als Colosseum in Rome

Als het aan Falkner Browns Architecten ligt krijgt Ermelo haar eigen eigentijdse Colosseum. Tenminste het vooraanzicht van het nieuwe sportcentrum toont veel gelijkenis met het antieke bouwwerk in Rome. De architect echter liet zich bij het ontwerp inspireren door de vele bomen in de omgeving waar het nieuwe sportcomplex wordt gebouwd, sportpark De Zanderij aan de Oude Telgterweg.

De booglijnen zo gaf Jeroen Roumen van Falkner Browns Architecten aan, verbeelden het ritme van de bomen.

Met fotoreeks.

Visie van architect
Vanavond, maandag 16 december, werd het schetsontwerp gepresenteerd in een zaal van De Dialoog, waarvoor omwonenden en gebruikers van het nieuwe sportcentrum waren uitgenodigd. Maar, werd uitdrukkelijk gezegd, het gaat om een eerste schetsontwerp. “Dit is de visie van de architect die nog verder moet worden uitgewerkt. Het is dus niet zeker of het zo wordt”, vertelde Paul Louwerse van de gemeente Ermelo.

Beste in de smaak
Voor het ontwerp dongen 4 architecten mee. Falkner Browns Architecten viel het beste in de smaak bij de gemeente Ermelo; ook omdat het ontwerp binnen het budget van 21 miljoen blijft. Jeroen Roumen van Falkner Browns Architecten lichtte toe dat het nieuwe sportcomplex zo veel mogelijk moet aansluiten bij zijn omgeving. “Daarbij willen we geen bomen kappen, maar de bosrand juist naar binnen brengen. Op die manier dat de hei aan de andere kant de bosrand ontmoet.”

Romeins badhuis
In het gedeelte dat oogt als het Colosseum komt het nieuwe zwembad. Met een beetje fantasie waan je je in een Romeins badhuis. Transparantie gaat de boventoon voeren. Zwemmers kunnen naar buiten kijken, en passanten kunnen naar binnen kijken. Roumen: “We willen zo veel mogelijk het daglicht naar binnen halen.” Ook toonden de schetsontwerpen de entree, de plek waar het café moet komen, de sport- en turnhal, de kleedruimte tot de eventuele mogelijkheid voor een danszaal.

Zorgen
Zorgen van de genodigden werden geuit over onder meer de toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Daar wordt echter rekening mee gehouden met een plan van eisen waaraan de toegankelijkheid wordt getoetst. Daarnaast werd iemand gerustgesteld over de ontmanteling van het huidige zwembad. Dit gebeurt pas als het nieuwe sportcentrum klaar is. Het streven is in het voorjaar 2021 te gaan bouwen zodat het voor de zomer van 2022 klaar is.

Klimaat- en energieneutraal
Het is de bedoeling dat het nieuwe sportcomplex zo veel mogelijk klimaat- en energieneutraal wordt gebouwd. daarnaast is het de bedoeling een klankbordgroep te formeren van eindgebruikers van het nieuwe sportcomplex die meedenken in het ontwerpproces.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen