Kampt rotonde Telgterweg/Arendlaan/Oude Nijkerkerweg Ermelo met foutje?

De feestelijke opening van de rotonde op vrijdag 13 juli.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Vrijdagmorgen 13 juli op de fiets vanaf de Hamburgerweg over het spoor via de Telgterweg, doemt de nieuwe rotonde Telgterweg/Arendlaan/Oude Nijkerkerweg op die er werkelijk prachtig bijligt. Wat natuurlijk uitnodigt om deze rond te fietsen voordat de Westflank officieel wordt geopend. Het fietspad stuurt de gebruikers echter richting Telgt. Met andere woorden; de rotonde valt niet rond te fietsen.

Even wennen
Medewerkers van Roelofs, de firma die de Westflank heeft aangelegd, bevestigden dat een rondje rijden er voor fietsers niet inzit. Bij de aanleg is namelijk een tweerichtingen fietspad aangelegd die loopt vanaf de Arendlaan naar de Oude Nijkerkerweg. Wie uit de richting van het dorp komt fietsen en bijvoorbeeld een bezoekje wil brengen via de Arendlaan naar de Haarstudio aan de Volenbeekweg, dient gelijk linksaf te slaan. Zowel voor fietsers als ook het gemotoriseerd verkeer zal dit wennen zijn. Volgens de medewerkers moet bepaalde bebording dit nog duidelijk gaan maken.

Gevaarlijk
Want een rotonde in combinatie met een tweerichtingen fietspad is een nieuw fenomeen voor Ermelo. Buurtbewoner Jan Scholte had er geen goed woord voor over. “Ik vind het een gevaarlijk situatie omdat je alle rotondes in Ermelo rond kan fietsen. En hier moet de fietser tegen het verkeer in fietsen.” Mede-buurtbewoner Henk Kraaij stemde in: “Voor auto’s is het ook lastig, want op de rotonde komt ineens een fietser van rechts die links afslaat.” Scholte: “Drie weken terug heb ik de gemeente er nog een brief over geschreven, daar heb ik geen antwoord op gehad, zo stijlloos. En dat terwijl ze transparant willen zijn en contact willen hebben met de burgers.”

Vreugde en opluchting
Desalniettemin overheerste de vreugde en opluchting dat de Westflank klaar is. De publieke opkomst voor de officiële opening door wethouder Leo van der Velden, de directeur Gerard Hoiting van Roelofs en leerlingen van basisschool de Arendshorst, was dan ook groot. “Voor de buurt was de aanleg van de Westflank afzien”, grinnikte een buurtbewoner. “Door de omleidingen en afzettingen raakten veel mensen compleet de weg kwijt. Maar wat zijn we nu blij met de fietspaden, het is er alleen maar beter van geworden.”

Bankjes
Wat wethouder Leo van der Velden bevestigde. Alle eer wuifde hij echter voormalig wethouder Jan van Eijsden toe. “Het besluitvormingstraject en de uitvoering heeft hij namelijk voor zijn rekening genomen.” Volgens Van der Velden zijn de fietspaden die gescheiden zijn van de rijweg tevens wandelpaden. “De bedoeling is er bankjes langs te plaatsen.”

Snelheidsduivels
Wijkvereniging West prees de nieuwe Westflank, maar vroeg zich af wat de gemeente gaat aanvangen met ‘snelheidsduivels’ die de weg nu deze is gescheiden van de fietspaden als een vrijbrief ervaren om eens flink het gaspedaal in te trappen.

 

Reacties

article
37534
Vrijdagmorgen 13 juli op de fiets vanaf de Hamburgerweg over het spoor via de Telgterweg,
https://ermelo.nieuws.nl/gemeenteberichten/20180713/kampt-rotonde-telgterweg-arendlaan-oude-nijkerkerweg-ermelo-foutje/
2018-07-13T13:15:57+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/109/2018/07/13131424/28EN-Westflank.jpg
Gemeente