Gemeente Ermelo verplicht alle nieuwbouw aardgasvrij

Foto: Archief

De gemeente geeft per 1 juli geen omgevingsvergunning meer af voor nieuwe woningen en gebouwen met aardgas. Dit in weerwil op het gegeven dat met ingang van 1 juli 2018 de wettelijke verplichting om nieuwbouwwoningen aan te sluiten op het gasnet is komen te vervallen.

Dit bericht de gemeente Ermelo.

In deze wetswijziging staat dat het aan gemeenten is om bij hoge uitzondering gebieden aan te wijzen waar een gasaansluiting nog wel mogelijk is. Het college van Ermelo heeft besloten om geen gebruik te maken van deze bevoegdheid. Dit betekent dat alle nieuwbouwwoningen in Ermelo voortaan opgeleverd worden zonder aardgasaansluiting. De gemeente geeft daarom per 1 juli geen omgevingsvergunning meer af voor nieuwe woningen en gebouwen met aardgas.

Groene energie
In 2050 moet heel Nederland over zijn op groene energie. Ermelo heeft de ambitie om in 2030 al energieneutraal te zijn. Dit betekent dat we op dat moment alleen maar energie gebruiken die duurzaam is opgewekt. Om onze ambities echt handen en voeten te geven moeten we verduurzaming versnellen en het gasverbruik afbouwen. We moeten dus alternatieve en duurzame manieren vinden om te koken en onze huizen te verwarmen.

Wonen zonder aardgas
De gemeente adviseert inwoners goed te kijken naar andere manieren van verwarmen en koken. Dit geldt vooral voor mensen die op korte termijn nieuw- en verbouwplannen hebben. Er zijn diverse goede technieken om woningen te verwarmen zonder aardgas. Zo kan gebruik worden gemaakt van een warmtepomp, zonneboiler en/of warmte-koudeopslag.

Duurzaamheidsloket
Het duurzaamheidsloket van de gemeente kan u op weg helpen bij het maken van uw keuze. Via het loket kunt u ook een afspraak maken met een energie-adviseur. Het advies kost € 75,-. U krijgt dit bedrag terug wanneer u duurzame maatregelen neemt (in het geval van nieuwbouw zonder gas is dit eigenlijk altijd het geval).

Warmtetransitieplan
Voor de bestaande bouw werken we aan een warmtetransitieplan. In dit plan wordt duidelijk wanneer in welke wijk wanneer het proces naar gasloos wordt opgestart. In een deel van Wijk West zijn we al begonnen. U leest hier meer over op www.ermelo.nl/wijkvandetoekomst

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen