Gemeente Ermelo pareert ‘gifspuiterij’ op Groevenbeekse Heide

Foto: Bianca Meijer

Het bestrijdingsmiddel Genoxone levert geen gevaar op bij mens en dier. Dat zegt de gemeente Ermelo naar aanleiding van de commotie onder burgers of zou er sprake zijn van ‘gifspuiterij’ op de Groevenbeekse Heide.

Klik HIER en HIER voor eerdere berichtgeving.

De gemeente Ermelo schrijft:

Elk jaar worden bossen en heide onderhouden. Op dit moment worden de bramen bespoten langs fietspaden, ruiterpaden en de mindervalidenroute op de Groevenbeekse Heide. Hier staan veel planten, zoals de braam, die voor overlast zorgen. De planten groeien zo goed door overbemesting van o.a hondenpoep. Dit zorgt voor een overmaat aan stikstofbemesting.

De planten worden bespoten met het bestrijdingsmiddel Genoxone. De planten worden gericht aangestipt om effect op andere gewassen te voorkomen. Het middel is binnen één uur opgenomen door de plant. De sterke geur die bij de bestrijding vrijkomt, is bedoeld als afweer voor honden en andere dieren. De werkzaamheden worden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf. Er is geen gevaar voor mens en dier.

Uiteraard is er gekeken naar alternatieven voor het bestrijden met gif. Het enige alternatief is het handmatig uitsteken van de planten. Deze tijdrovende klus is erg kostbaar. Ook is het moeilijk om aannemers of vrijwilligers te vinden die bereid zijn dit uit te voeren. Voor een aantal planten, zoals de Japanse duizendknoop, is er zelfs geen alternatief. De wortels zitten meters diep waardoor uitsteken niet mogelijk is.
Een andere mogelijkheid is om te stoppen met de bestrijding. De hei zal dan langzaam veranderen in bos.

Met de aannemer is afgesproken dat op de watervaten duidelijk ‘water’ komt te staan. Dit om te voorkomen dat gedacht wordt dat het hier om vaten met bestrijdingsmiddel gaat.
Ben je toch niet gerust dat je hond geen gevaar loopt? Laat dan je hond op een andere plek uit. In Ermelo zijn verschillende plekken waar de hond los mag lopen. Benieuwd waar? Kijk op www.ermelo.nl/honden.

Reacties

article
36399
Het bestrijdingsmiddel Genoxone levert geen gevaar op bij mens en dier. Dat zegt de gemeente
https://ermelo.nieuws.nl/gemeenteberichten/20180518/gemeente-ermelo-pareert-gifspuiterij-op-groevenbeekse-heide/
2018-05-18T10:04:31+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/109/2018/05/18100401/20EN-Gif.jpg
Gemeente