Gemeente Ermelo treft asbest aan bij voormalige vuilstort De Zanderij

Foto: Gemeente Ermelo

De gemeente heeft recent verkennend onderzoek laten uitvoeren in het gebied van de voormalige vuilstortplaats De Zanderij. Dit in verband met de mogelijke ontwikkelingen in het gebied.

Dit bericht de gemeente Ermelo woensdag 9 mei.

Bodemverontreiniging 
De eerste resultaten van het onderzoek geven aan, dat op een gedeelte van het terrein sprake is van bodemverontreiniging met onder andere asbest. Het college van burgemeester en wethouders is hiervan gisteren, dinsdag 8 mei, op de hoogte gesteld en heeft de nodige maatregelen getroffen.

Terrein afgezet
Op advies van de Omgevingsdienst Noord-Veluwe (ODNV) wordt het terrein uit voorzorg afgezet. Daarnaast heeft de gemeente opdracht gegeven om nader aanvullend bodemonderzoek te doen. Vandaag worden er, ruim rondom het gebied, hekken geplaatst.

Op de hoogte gebracht
Direct omwonenden zijn vandaag per brief op de hoogte gebracht. Inwoners die vragen hebben of meer informatie willen kunnen terecht op onze website www.ermelo.nl/zanderij. Hier is een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden samengesteld. Deze lijst met vragen en antwoorden vullen wij zo nodig steeds aan, (zie ook onder).

Bereikbaar
De gemeente is uiteraard ook telefonisch bereikbaar. Echter in verband met het hemelvaart-weekend zijn we van donderdag tot en met zondag gesloten. Vanaf maandag 14 mei kunnen inwoners contact opnemen via ons telefoonnummer (0341) 56 73 21.

Veelgestelde vragen en antwoorden bodemverontreiniging en asbest op voormalige vuilstort De Zanderij

  • Algemeen

Waar is asbest gevonden?
Er is asbest gevonden op de voormalige vuilstort De Zanderij. Het betreft een gedeelte van het terrein tussen de spoorlijn, Oude Telgterweg en het sportpark Zanderij (zie kaartje)

Ligt het asbest boven of onder de grond?
Boven de grond is op één plek mogelijk asbestverdacht materiaal aangetroffen en in de grond is op verschillende plekken asbesthoudend materiaal aangetroffen.

Hoe is het asbest daar terecht gekomen?
Tussen 1940 en 1970 was deze plek een vuilstortplaats. Asbest mocht in die periode gewoon gestort worden.

Is het asbest wat hier ligt gevaarlijk voor de volksgezondheid?
Gezondheidsrisico’s kunnen alleen ontstaan wanneer losse asbestvezels ingeademd worden. Het risico dat deze asbestvezels worden ingeademd ligt volgens het onderzoeksrapport onder de blootstellingsnorm. Desondanks hebben we uit voorzorg het terrein afgezet.

Zijn er nog meer gevaarlijke stoffen gevonden op de Zanderij?
Ja, er zijn in de bodem meerdere verontreinigende stoffen gevonden zoals, zware metalen, PAK, PCB en minerale olie. Deze stoffen komen op stortplaatsen vaker voor.

  • Gezondheid

Is er een risico voor de volksgezondheid?
Gezondheidsrisico’s kunnen alleen ontstaan wanneer losse asbestvezels ingeademd worden. Het risico dat deze asbestvezels worden ingeademd ligt volgens het onderzoeksrapport onder de blootstellingsnorm. Desondanks hebben we uit voorzorg het terrein afgezet en heeft de gemeente opdracht gegeven voor nader onderzoek.
Heeft u vragen over eventuele gezondheidsrisico’s, neem dan contact op met de GGD Noord- en Oost- Gelderland (088) 44 33 000.

  • Beleid en maatregelen gemeente

Waarom is bodemonderzoek gedaan?
Het recente bodemonderzoek is uitgevoerd in verband met de mogelijke ontwikkelingen in het gebied. Dit zijn de nieuwbouw van het sportcomplex Calluna, de zoeklocatie voor een waterberging en de herinrichting van de Oude Telgterweg.

Welke maatregelen heeft de gemeente genomen?
Het college van burgemeester en wethouders is dinsdag 8 mei op de hoogte gebracht van de eerste uitkomsten van het onderzoek. Naar aanleiding hiervan hebben wij op advies van de Omgevingsdienst Noord Veluwe direct maatregelen getroffen door het gebied af te zetten en iedereen te informeren.

Wat gaat de gemeente nu nog meer doen?
De gemeente laat verder aanvullend bodemonderzoek uitvoeren.

Wat heeft dit te betekenen voor de bouw van het nieuw sportcentrum Calluna?
Dat is nog niet bekend.

Hoe zijn omwonenden en betrokkenen geïnformeerd?
Direct aanwonenden en betrokkenen zijn per brief op de hoogte gebracht. Verder is iedereen geinformeerd via www.ermelo.nl en sociale media. Ook de pers is op 9 mei geïnformeerd.

Hoe blijf ik op de hoogte van de laatste ontwikkelingen?
Op www.ermelo.nl/zanderij houden we de actuele stand van zaken bij.

Contact

Heeft u nog andere vragen, neem dan contact op via ons telefoonnummer (0341) 56 73 21.
Meer informatie over asbest vindt u op www.rivm.nl/asbest. Heeft u vragen in relatie tot uw gezondheid? Neem contact op met de GGD Noord- en Oost- Gelderland (088) 44 33 000.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen