Gemeente Ermelo waarschuwt voor blauwalg in vijver

Foto: Gemeente Ermelo

Waterschap Vallei en Veluwe heeft vermoedelijk blauwalgen aangetroffen in de vijver bij de Oude Nijkerkerweg ter hoogte van de Lange Haeg.

Dit bericht de gemeente Ermelo.

De blauwalgen vormen een dunne drijflaag op het water. Blauwalgen ontstaan door zogeheten cyanobacteri├źn die in stilstaand water naar het licht groeien bij hoge temperaturen in voedselrijk water. Het is niet mogelijk om het water te verversen, omdat het een stilstaand water is. Er worden uit voorzorg waarschuwingsborden geplaatst.

Gevaar voor volksgezondheid
Als u in contact komt met het water kunt u huiduitslag en maag- en darmproblemen krijgen. Dat kan gebeuren door het inslikken van water maar ook via de huid of ogen. Bent u toch in aanraking geweest met het water, dan is het voldoende om daarna goed te douchen.

Overlijden
Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij vaak relatief meer water binnenkrijgen dan volwassenen. Dieren die het water drinken, kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden. Bij honden die ziek worden is het verstandig om bij een bezoek aan de dierenarts te melden dat het dier met blauwalgen in aanraking is geweest.

Waarschuwingsbordjes
Er worden waarschuwingsbordjes bij de vijver geplaatst. U wordt aangeraden om contact met het water te vermijden en honden niet in de sloot te laten zwemmen of van het water te laten drinken.

Meer informatie
Meer informatie over blauwalg is te vinden op de website van Waterschap Vallei en Veluwe: www.vallei-veluwe.nl/blauwalg.

Reacties

article
29369
Waterschap Vallei en Veluwe heeft vermoedelijk blauwalgen aangetroffen in de vijver bij de Oude Nijkerkerweg
https://ermelo.nieuws.nl/gemeenteberichten/20170722/gemeente-ermelo-waarschuwt-blauwalg-vijver/
2017-07-22T12:55:20+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/109/2017/07/22125452/29EN-Blauwalg.jpg
Gemeente