Grote daken in Ermelo gezocht voor burgerinitiatief Veluwe-Energie

Foto: Grietje-Akke de Haas

Geen geschikt dak hebben voor het plaatsen van zonnepanelen, en toch meeliften op de voordelen en een bijdrage leveren aan duurzaamheid. Dat kan met de Coöperatie Veluwe-Energie, een initiatief van Nico van Harten, Wim Nap en Riet Bezemer.

Morgen, vrijdag 10 maart, wordt de energiecoöperatie officieel gemaakt bij de notaris. Riet Bezemer legt uit: “De idee is in de zomer 2016 ontstaan. Wij wilden graag zonnepanelen op het dak, maar in de buurt staan veel te grote bomen zodat de opbrengst van zonne-energie te gering zou zijn. Vandaar ons initiatief om een energiecoöperatie op te richten.”

Flink dak scoren
De kunst is om een flink dak te scoren waarop de panelen kunnen worden geplaatst. De initiatiefnemers denken aan scholen, grote buitenlocaties, bedrijven tot agrarische opstallen. De deelnemers van de Coöperatie financieren het project, maar delen ook in de opbrengsten. Dat is mogelijk met de teruggaaf van energiebelasting en de Postcoderoos voor lokale energie-installaties.

Steun van gemeente Ermelo
De gemeente Ermelo ondersteunt het burgerinitiatief met een subsidie van 30.000 euro. Het initiatief wordt namelijk beschouwd als een belangrijke taak tegenover huidige en toekomstige generaties om zorg te dragen voor een duurzame leefomgeving. Ook helpt het initiatief mee in de ambitie van de gemeente Ermelo om energieneutraal te worden in 2030 en klimaatneutraal in 2035.

De samenwerking tussen Coöperatie Veluwe-Energie en de gemeente Ermelo werd bekrachtigd door het ondertekenen van een contract op het gemeentehuis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen