Alleenstaande minderjarige vreemdelingen wacht een warm welkom in Ermelo

Foto: Bram, Mirjam en Anja (Grietje-Akke de Haas)

“Als je zo’n warm welkom krijgt van de burgemeester, dan gun je dat die jongeren toch ook”, is een Ermelose begaan met het lot van de 80 alleenstaande minderjarige vreemdelingen in de leeftijd van 14 tot 18 jaar.

De gemeente Ermelo vangt de jonge vluchtelingen vanaf eind maart op in de Hooge Riet, het pand van GGz Centraal tegenover het treinstation.

De vrouw die in de buurt van de Hooge Riet woont toonde zich zeer geëmotioneerd. “Zo jong nog en al moeten vluchten. Wat heb je dan een lef.” Zij was één van de vele belangstellenden van de inloopbijeenkomst die de gemeente Ermelo vanavond, 19 februari, hield in het gemeentehuis. Doel was om iedereen op een laagdrempelige manier de gelegenheid te geven informatie in te winnen én vragen te stellen over de tijdelijke noodopvang van de ongeveer 80 jongeren die zijn gevlucht uit onder meer Syrië, Iran, Irak, Afghanistan en Eritrea. Dat gebeurde volgens het markt-concept met kraampjes waar alle betrokken organisaties bij de noodopvang aanwezig waren; Welzijn Ermelo, Vluchtelingenwerk, Centraal Orgaan op van Asielzoekers (COA), gemeente Ermelo, gemeenteraad Ermelo, Kerken in Ermelo, GGz Centraal en wijkagenten/politie.

Wat vanavond vooral opviel was de animo van veel Ermeloers om te helpen bij de opvang van de jonge vluchtelingen. Ze schreven zich in bij de kraam van het COA als vrijwilliger en somden hun kwaliteiten op. “Het is toch fijn dat ze hier een plekje krijgen”, vond een toekomstige vrijwilliger, “bovendien heb ik de tijd om iets met ze te ondernemen. Ook ben ik blij dat er weer leven in de Hooge Riet komt.” Ook Monique Moraal-Braaksma gaf zich op als vrijwilliger. “Een kind van 15 á 16 jaar heeft immers een papa en mama nodig die naar hen luistert, tijd voor ze neemt en grenzen stelt”, motiveerde ze haar betrokkenheid bij de doelgroep.

Mireille Heemskerk van Welzijn Ermelo was meer dan blij met vrijwel alleen maar positieve reacties. “De bereidheid om te helpen is zo groot dat mensen eigenlijk nog meer willen doen dan op het moment mogelijk is. Sommigen zeiden zelfs: ‘Waarom vangen we niet 500 jongeren op, dat moeten we hier in Ermelo toch kunnen’.”

Terwijl Anja haar rug leende voor een stevige ondergrond voor het inschrijfformulier vulde Bram zijn gegevens in. Mirjam keek goedkeurend toe. “Wij werken alle drie in de zorg”, lichtten ze toe, “Anja en ik op Groot Emaus. Zodoende voelen we veel betrokkenheid bij deze jongeren en willen graag helpen als vrijwilliger.”

Ook gemeentesecretaris Aldrik Weststrate roemde de welwillende opstelling van Ermelo voor de opvang van de alleenstaande jonge vluchtelingen. “Afgelopen dinsdag  hebben we een bijeenkomst gehad voor direct omwonenden. Er waren maar twee die het echt niets vonden. De rest vond eigenlijk dat het er wel meer mogen zijn en waarom ze niet eerder hier zijn opgevangen. Voor aanvang van de bijeenkomst kwam zelfs een man naar ons toe en haalde tien euro uit zijn portemonnee. Hij zei: ‘dat is voor de vluchtelingen’.”

Wijkagent Jelle van Heerikhuize kreeg vooral vragen op het gebied van eventueel te verwachten overlast. “Ik weet het niet, antwoord ik dan eerlijk. Maar we gaan uit van het positieve. Daarnaast adviseer ik mensen om zich vriendelijk op te stellen tegenover de 80 kinderen die niet de meest stabiele jaren achter de rug hebben. Knoop bijvoorbeeld eens een praatje met ze aan zodra ze hier zijn.”

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen