In de eerste helft van dit jaar zijn er in Nederland 1000 mensen naar de rechter gestapt, omdat ze een conflict met de gemeente hadden over de vergoeding van hun voorzieningen. Dat meldt de Raad voor de rechtspraak volgens een persbericht van CDA Ermelo.
Het aantal rechtszaken over de nieuwe Wmo is sinds de invoering op 1 januari flink toegenomen: met 80 procent, zegt woordvoerder Cor Louwerse van CDA Ermelo.
"Gemeenten moeten flink bezuinigen op deze hulp en vergoeden dus minder huishoudelijke zorg.Daarover moeten ze wel overleggen met bewoners, maar dat gebeurt lang niet altijd even goed. Vooral over de vraag hoe ver gemeenten hierin mogen gaan, worden rechtszaken aangespannen.
In de nieuwe Wmo is er een grote rol weggelegd voor familieleden, vrienden en burgers. Maar als zij zich niet kunnen of willen inzetten, dan heeft de zorgvragende burger, juridisch gezien geen poot om op te staan, aldus de Raad. Alleen echtgenoten zijn volgens de wet verplicht elkaar bij te staan.
Ermelo heeft tijdig op deze verandering ingespeeld.Op initiatief van CDA Ermelo, ChristenUnie en Burgerbelangen Ermelo, kunnen inwoners met een klacht, knelpunt of probleem sinds 1 juli terecht bij de nieuwe klachtenbemiddelaar van de gemeente Ermelo; Rene Arntz."
Ook met problemen op het gebiedvan de Jeugdzorg en de arbeidsparticipatiewet kunt u bij hem terecht. Cor Louwerse stelt: "Wij zijn ons ervan bewust dat de taken die wij hebben gekregen als gemeente enorm waren. Bij zo'n grote transitie kunnen er dingen fout gaan, maar de burgers mogen hier niet de dupe van worden. Daarom hebben wij, samen met ChristenUnie en Burgerbelangen Ermelo, het initiatief genomen om de Sociale Ombudsfunctionaris in het leven te roepen".