De Hooge Riet Ermelo maakt feestje van Open azc dag

Belangstellenden wachtte vandaag, zaterdag 24 september, een gastvrij welkom bij de Open azc dag op opvanglocatie De Hooge Riet. De initiatiefnemers; het COA en VluchtelingenWerk Nederland in samenwerking met de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) en de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V), deden hun uiterste best er een feestje van te maken.

Met fotoreeks

In de opzet slaagden de initiatiefnemers. De barbecue rookte volop om het publiek te trakteren op een broodje hamburger en saté, en kinderen mochten een koe melken of zich vermaken op het springkussen. Bovendien werd er volop muziek gemaakt waarop de alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv), jongeren tussen de 15-18 jaar voornamelijk afkomstig uit Eritrea, vrolijk dansten. Je mocht ze overigens alles vragen, maar niet fotograferen vanwege mogelijke gevolgen voor hun veiligheid. De jongeren hadden hard meegewerkt aan de open dag. Zo mocht iedereen proeven van een Keyh Denesh, een plaatselijk gerecht uit hun thuisland, die ze samen met de amv-begeleiders van het COA hadden bereid. Veel mensen lieten zich het gerecht goed smaken dat bestond uit ingrediënten als geraspte tomaten, knoflook, paprikapoeder, aardappelen en 6 kilo uien en werd geserveerd op een wrap.

“Het gaat erg goed met de opvang van de jongeren”, lichtte amv-begeleider Milou Hegeman toe. “Wat dat betreft hebben we een hele leuke club jongens onder de hoede.” Het gaat om ongeveer 50 die steeds wisselen van samenstelling. “Er is veel verloop omdat elke jongere hier ongeveer 3 maanden verblijft om tot rust te komen. Vervolgens start de IND procedure die bepaalt of ze mogen blijven en omkijkt naar passende opvang voor de jongere.”

De jongeren volgen van maandag tot en met donderdag onderwijs aan het Morgencollege in Harderwijk. Daarnaast doen ze zelf hun boodschappen en koken ook hun eigen eten. Bovendien houden ze hun eigen kamer schoon, om toerbeurt de gemeenschappelijke ruimte en helpen mee met andere huishoudelijk klusjes. Het avondprogramma wisselt van een een partijtje voetbal, bingo-avond tot film kijken. Ook wordt er wel eens een uitstapje gemaakt naar bijvoorbeeld de voetbalwedstrijd PEC Zwolle tegen AZ of het Klimbos.

In feite mogen de jongelui gaan en staan waar ze willen, mits ze op bepaalde tijden weer thuis zijn. Natuurlijk gaat er wel iets mis vertelde Milou. “Je hebt te maken met pubers die de regels overtreden, dat gebeurt hier ook. Maar daar gaan we gewoon met hen over in gesprek.” Communiceren gaat met het nodige handen- en voetenwerk gecombineerd met een beetje Engels en Nederlands. “Hebben ze echter behoefte aan een serieus gesprek, dan schakelen we een tolk in.”

Rob Hurink informeerde belangstellend publiek namens Vluchtelingenwerk Ermelo. Deze organisatie houdt zich voornamelijk bezig met de maatschappelijke begeleiding van vluchtelingen met een status, gedurende 8 maanden. Ook aan opvanglocatie De Hooge Riet levert Vluchtelingenwerk Ermelo een bijdrage. “Wij helpen bijvoorbeeld met een vervolg geven aan gezinshereniging van jongeren die dat willen. Zodra ze hier komen helpen wij mee de procedure op te starten. Daarnaast helpen wij mee het vluchtelingenverhaal in kaart te brengen. Met andere woorden; wij zoeken uit of ze hier volgens de regels mogen zijn.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen