Woensdag Prikdag! ErikPrikt… loyaliteit: “Voor wie ga je met al die oproepen om te stemmen?”

Foto:

De sleutel om steviger in je schoenen te staan ben je zelf… de wekelijkse tip van Erik Slagt.

ErikPrikt.. loyaliteit

ErmeloNieuws staat deze week weer bol van de oproepen om te stemmen, je steun te betuigen of een goed doel te ondersteunen. Ga je voor ‘Ermelo Buitenleven’ (niet zo’n geschikt moment, nu het kouder wordt), of voor het realiseren van ‘Luisterpalen’ (opzichtige gekleurde zuiltjes in het bos) of voor gehandicapte kinderen in Guinee Bissau (maar was er vorige week niet al een project in…)?
Het valt niet mee om sociaal en loyaal te zijn. Je kan nog zo’n duidelijke eigen mening hebben, je hebt altijd te maken met je familie, je buren, de etnische of religieuze groep waartoe je behoort, het bedrijf waar je werkt en je voetbal- of korfbalclub. Vaak stem je je eigen gedrag af op wat anderen van je verwachten. Waarom doe je dat?
Win-win
In de eerste plaats (vaak onbewust) omdat je er zelf ook belang bij hebt. Jij doet wat voor de groep en de groep staat klaar voor jou. Een win-win situatie, tenminste… zolang je er niet doorschiet in het ‘pleasen’ van al die anderen en jezelf opoffert. Dan doe je nooit meer iets dat je zelf wilt, maar kijk je altijd angstig om je heen: Wat wordt er van mij verwacht?
Je gedrag kan ook voortkomen uit een gebrek aan zelfvertrouwen. Dan heb je jezelf afhankelijk gemaakt van andermans goedkeuring. Gelukkig kun je dat zelfvertrouwen versterken, om te beginnen door die innerlijke stem tegen te spreken die zegt dat andermans oordeel zo belangrijk is.  
Zo hoort het…?
Je voelt meestal zelf het beste wanneer er iets niet klopt. Je wilt het niet en toch doe je het. Kijk dan naar eens binnen en vraag: Waarom doe ik dit? Als je je verder wilt ontwikkelen als zelfstandig denkend mens, moet je kritisch kijken naar het riedeltje Zo hoort het, zo moet het, zo heb ik het altijd gedaan. Dan vraag je jezelf Past dit bij mijn eigen waarden en normen? 
Als je daarnaar handelt, ben je loyaal aan jezelf en hou je de regie over je leven. Dan ‘like’ je niet zomaar, dan stem je met volle overtuiging. Of je stemt niet.
Erik Slagt
Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt. 
39en-banner-erik-slagt
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen