Ed Bok(t) over de uitgeprocedeerde Asielfietsen in Ermelo

Foto:

Columnist Ed vindt dat de gemeente Ermelo de fietsen gratis aan minder draagkrachtige inwoners beschikbaar moet stellen. 

Een groot dichter verloren gegaan…
Mijn moeder zei het vroeger al, aan jou is een groot dichter verloren gegaan. Of ze het ook echt meende? Ik kan het niet meer aan haar vragen maar ik vrees dat ze op mijn ‘proza’ rond Sinterklaastijd doelde. U kent dat wel, Sint heeft lang moeten denken, wat hij jou zou moeten schenken en meer van dat soort tekst. Niet om mijzelf nu op de borst te kloppen, alhoewel een compliment doet een mens in deze sombere tijden best goed, maar ik kon inderdaad rijmen en dichten én ook zonder mijn hemd op te lichten. 
En niet alleen rond Sinterklaas, al moet gezegd dat alleen die gedichten wereldkundig zijn gemaakt, mijn dichtbundel moet nog worden uitgegeven. Ik moest deze week dus aan een rijmpje denken die ik aan het begin van mijn dichterscarrière heb geschreven, die ging zo; 
Ik liep door het bos, er lagen twee fietsen
De ijzeren stangen omhelsden elkaar
Even verder lag een paar… 
Ik dacht, ach die zijn vast van die twee fietsen 
Dus laat ze maar!  
Op de fiets naar de Hema…
Ik moest daar aan denken toen ik het artikel las waarin stond dat er geen pardon meer was voor verkeerd gestalde fietsen. Op zich prima, want dat loopt in Nederland en dus ook in Ermelo blijkbaar uit de hand. Toch de cijfers er maar even bij. Er zijn 305 fietsklemmen in en rond het winkelgebied. Een momentopname gaf aan dat er 152 klanten, ik bedoel fietsen stonden waarvan er slechts 96 gebruik maakten van zo’n klem. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik ook zo’n zondaar ben, maar na een paar slagen in mijn voorwiel gehad te hebben zet ik mijn fiets wel bij de klem maar niet erin, sorry!!! 
Verder las ik, maar ik lees natuurlijk weer te snel, excusé moi, dat er 154 weesfietsen zijn. Dacht toen, wat erg, een oudere vrouw is met de fiets naar de Hema gegaan, iemand moet die winkelketen toch in ere houden, en is daar in de winkel overleden. Haar fiets dus als wees achterlatend… . Gelukkig voor de Hema en natuurlijk voor de eigenaar van die fiets ging het hier slechts om weesfietsen uit de stalling die blijkbaar geen ouders/ eigenaar meer schijnen te hebben! 
Generaal pardon voor uitgeprocedeerde Asielfiets! 
Misschien een goed alternatief is om de weesfiets voor een symbolisch bedrag of bijvoorbeeld tegen gemaakte verwijderingskosten te laten adopteren. Een andere optie, in het kader van het armoedebeleid, is de fiets gratis aan minder draagkrachtige inwoners beschikbaar te stellen. Er zijn in Nederland maar liefst 22.3 miljoen fietsen geregistreerd. Ik kende tot nu toe de herenfiets, de dames en de kinderfiets, de racefiets, de mountainbike, de driewieler, de tandem, omafiets, de snorfiets, elektrische fiets, de ligfiets, vouwfiets en de kapotte fiets, en moet daar nu de weesfiets aan toevoegen. 
Ik wens u, op wat voor fiets dan ook in ieder geval veel fietsplezier! 
Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.
banner-de-haarstudio
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen