Woensdag Prikdag! ErikPrikt… ontspanning; ‘los je met een gratis stoelmassage je problemen op?’

Foto:

De sleutel om steviger in je schoenen te staan ben je zelf… de wekelijkse tip van Erik Slagt.

ErikPrikt… ontspanning

Deze week geeft een sportmasseuse in het AD(H)D café gratis stoelmassages om te ontspannen… heerlijk toch? Ja, maar pas op: denk niet dat je daarmee je problemen oplost.
Uitbarsting
Fijn als iemand je helpt, maar je moet zelf zorgen om inspanning en ontspanning met elkaar in evenwicht te houden. ADHD, drukke baan of zorgtaken? Voor iedereen geldt: vaak merk je overbelasting pas als het te laat is. Dat komt omdat je de signalen negeert: je wordt kribbig, je maakt fouten, daarvan word je onzeker en je raakt steeds meer gestrest. Dat leidt van kwaad tot erger: er komt een uitbarsting of je stort in.
Aandacht
Hoe kan je dat voorkomen? Door altijd met aandacht te werken, want dan doe je je best om je taken zo goed mogelijk uit te voeren en laat je je niet afleiden door allerlei schijnbaar dringende zaken. Goed werk leveren geeft je voldoening. Teveel werk? Ga niet jachten en jagen, dat leidt tot fouten en dus tot nog meer werk. Doe eerst het belangrijkste en zoek assistentie voor de rest of laat het liggen… En bezuinig vooral niet op je rustpauzes. 
Supercompensatie
Want de belangrijkste ‘training’ voor jou is, net als voor elke sporter… rusten. Tijdens het trainen belast je je lichaam. In rust vindt herstel plaats én de zogenaamde  ‘supercompensatie’: je lichaam komt er sterker uit. Dat geldt ook voor geestelijke inspanningen: die moeten gevolgd worden door rust. Dan ‘ordenen’ je hersenen alle binnengekomen informatie en worden onbewust allerlei verbanden gelegd tussen opgedane ervaringen. En daar ga je beter van werken.
Bakkie doen
Ontspannen  is trouwens moeilijker dan je denkt: vaak stop je wel even met werken, maar is je hoofd nog bij alle taken, verplichtingen en problemen die er spelen: Je mág nu niet rusten, het werk moet eerst helemaal af!  Je rust niet uit en je gaat daarna toch weer te lang door. 
Het is dus belangrijk dat je écht ontspant. Hoe? Door ook daar tijd en aandacht aan te besteden. Dat kan op allerlei manieren. Een bakkie doen (zonder over het werk te praten), in de pauze een stukje wandelen, na het werk naar rustige muziek luisteren, in je volkstuintje schoffelen of yoga-oefeningen doen. Zelfs intensief sporten kan ontspannend werken, zolang je het lekker vindt, je grenzen respecteert en niet krampachtig prestaties wilt neerzetten terwijl je daar eigenlijk geen energie voor hebt. 
Ruimte
En voelt alles toch een keertje stijf en gespannen? Laat je dan lekker masseren. Houd daarbij je geest helder, geniet van elk detail dat je waarneemt. En als je merkt dat je gedachten afdwalen naar je werk- en zorgtaken, breng je aandacht terug naar het hier en nu. Zo breng je het opdringerige stemmetje in je hoofd tot zwijgen en geef je jezelf de ruimte om te doen wat nodig is, op een later tijdstip.
Erik Slagt
Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt. 
39en-banner-erik-slagt
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen