Moderne eendenslachterij Tomassen Duck-To viert gouden jubileum met open dag

Foto:

Het Ermelose bedrijf ontwikkelde zich in een halve eeuw van pionier tot wereldspeler.Een mijlpaal, dat is het 50-jarige jubileum van Tomassen Duck-To aan de Fokko Kortlanglaan 116. Het bedrijf viert het heuglijke feit met een open dag voor belangstellenden op zaterdag 24 mei van 10.00-14.00 uur. 

Kijkje in de keuken
Het Ermelose familiebedrijf, dat uitgroeide tot een wereldspeler in de pluimveesector, laat in aanloop naar de open dag graag een kijkje in haar keuken zien. Ermelo.nieuws.nl publiceert daarom de komende weken regelmatig over Tomassen Duck-To, waarbij het boek ‘Van pionier tot wereld speler’ de inspiratiebron is. Gert Spijker schreef het boek ter ere van het gouden jubileum.
Hoe het allemaal begon
Door Gert Spijker

In 1964 grepen de toen vierentwintigjarige Aart Tomassen en zijn vrouw Gré hun kans. Voor het, in die dagen forse, bedrag van Hfl. 10.000,- namen zij de klanten van een bestaand poeliersbedrijf incl. de inventaris over. Een hartenwens ging in vervulling. Het was tegelijkertijd een pril begin van wat zou uitgroeien tot ’iets moois’.
Aart Tomassen, nuchter en markant, vertelt smakelijk en vol humor over die begintijd: ,,Mijn vrouw en ik begonnen in een schuur. Omzet: circa Hfl. 300,- per week. We hadden vijftien particulieren en twee Chinese restaurants als klant. De eerste jaren hielden we ons alleen met kippen bezig: inkopen, slachten en venten.”
Waterfornuis
Tomassen moest het doen met beperkte hulpmiddelen: ,,Nadat de kippen gedood en uitgebloed waren, werden ze in een met takkenbossen gestookt warmwaterfornuis
gedompeld. Op een verenplukronsel werden ze één voor één van hun veren ontdaan. Een paar jaar later werden de takkenbossen vervangen door een gasbrander. Ook werd er een plukmachine (een z.g. ‘spoetnik’) aangekocht. Daarin konden tegelijkertijd zes eenden geplukt worden. Een grote verbetering! De kratten waren in die tijd nog van hout.”  

 
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen