Leerhuis Ermelo organiseert bijeenkomst over kerkvader Augustinus

Foto:

Op woensdag 27 oktober om 20.00 uur organiseert Leerhuis Ermelo een bijeenkomst over kerkvader Augustinus in de Oude Kerk, Kerkbrink 1 in Ermelo. Inleider is Hans Alderliesten.

Dit bericht Leerhuis Ermelo.

‘Wij zijn de tijden’
Wat hebben we in 2021 aan Augustinus, een kerkvader uit lang vervlogen tijden? Volgens Hans Alderliesten is het antwoord: veel. Augustinus leefde op een breukvlak van tijdperken. Een tijd die in veel opzichten met onze tijd te vergelijken is: ook toen gingen er besmettelijke ziekten rond, was er politieke en bestuurlijke onrust en stond de waarheid onder druk. Augustinus was een veelzijdig figuur: zoon, vriend, vader, bisschop, filosoof, theoloog maar bovenal zoeker. Uiteindelijk vond hij rust in God, maar aan de late kant, zoals hij zelf schrijft. Augustinus heeft diep over vrede, vriendschap, waarheid en zonde nagedacht. Dit deed hij met zijn eigen turbulente levensloop als achtergrond en de instabiele samenleving als decor.

Actualiteit
In deze lezing zal Alderliesten de actualiteit van Augustinus belichten. Enerzijds gaat het over de tijd waarin Augustinus leefde – alles was anders en toch hetzelfde. Anderzijds wordt Augustinus in deze lezing in een modern frame geplaatst: Augustinus als bootvluchteling, Augustinus en voltooid leven, Augustinus in relatie tot lastige en leuke mensen om hem heen. Allerlei actuele vraagstukken zullen de revue passeren: hoe weet je waar je wel en geen aandacht aan moet besteden? Hoe komt het dat we zo druk zijn? Wanneer is iets ‘waar’? Hoe ziet een goede vriendschap eruit? Hoe ga je goed met je tijd om?

Over Hans Alderliesten
In 2019 publiceerde Alderliesten het boek ‘Augustinus voor mensen van nu’. In datzelfde jaar overleed zijn vrouw. Hij zal ook stilstaan bij wat hij zelf aan Augustinus heeft gehad rondom haar ziekte en overlijden. Inmiddels schreef hij ook ‘Augustinus Brevier’ en ‘Advent met Augustinus’.
Hans Alderliesten (1987) is adviseur/onderzoeker maatschappelijke vraagstukken bij kennisinstituut Movisie en is woonachtig in Gouda.

Aanmelden
U wordt hartelijk uitgenodigd deze bijeenkomst bij te wonen. We beginnen om 20.00 uur. Er wordt een bijdrage van 5 euro gevraagd. Voor meer informatie over ons programma en de wijze van aanmelden zie onze website: www.leerhuisermelo.n

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden