Leerhuis Ermelo organiseert bijeenkomst over de nasleep van de razzia in Putten

Foto: ermelo.nieuws.nl/leerhuis ermelo

De nasleep van de razzia in Putten. Op donderdag 1 oktober organiseert Leerhuis Ermelo een avond met als inleider dhr.E.H de Graaf over dit onderwerp.

Evert de Graaf is in Putten bekend als ‘de historicus van Putten’. Hij studeerde geschiedenis en was docent aan het Johannes Fontanus College in Barneveld.

Na de mislukte aanslag van het verzet bij de Oldenallerbrug wordt een razzia uitgevoerd door soldaten van de Wehrmacht op 1 en 2 oktober 1944. De opdracht wordt gegeven door generaal F. Christiansen. In totaal worden er 660 mannen en jongens weggevoerd. Slechts 48 van hen overleefden de hel van de Duitse concentratiekampen. Dat niet het hele dorp werd afgebrand als vergelding was, hoe raar het ook klinkt, nog een geluk bij een ongeluk. Na de bevrijding kreeg Putten de naam: ‘Het dorp van de weduwen en wezen.’ Zowel uit binnen- als buitenland stroomde de hulp toe.

In zijn lezing gaat historicus Evert de Graaf in op tal van aspecten in de nasleep van de razzia: de hulpverlening, de bestraffing van de Duitse oorlogsmisdadigers, de rouwverwerking, de Stichting Puttens Jeugd en de wederopbouw van Putten, de oprichting van het Brugcomité Putten-Ladelund in 1976 en in 1982 de Stichting Oktober 44. Uitvoerig wordt gesproken over de bijzondere contacten met de plaats Ladelund en over de verzoeningsgedachte.

Aanmelden noodzakelijk
U bent van harte welkom deze avond bij te wonen in de Maranathakerk,Sparrenlaan 4 in Ermelo en begint om 20.00 uur. De huidige beperkingen op samenkomsten maken het noodzakelijk dat u zich minstens een week van tevoren aanmeldt, zodat wij kunnen zorgen dat het aantal deelnemers past bij de beschikbare zaalruimte. Dit kunt u doen bij voorkeur via [email protected]

Het Leerhuis volgt de coronamaatregelen van het RIVM. Dus letten we op het desinfecteren van de handen, de 1,5 meter afstand, gepast betalen en de aanwijzingen van de koster en het Leerhuis. We vragen een bijdrage van 5 euro per persoon, inclusief koffie of thee.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden