ErikPrikt… een onverwachte kans: ‘Reageer alert en daadkrachtig’

Foto:

ErikPrikt… een onverwachte kans.

Lukte het op gang te komen in 2023? Lonkt het voorjaar al? Misschien worstel je nog met onhaalbare goede voornemens. Sterker nog, dreigen je plannen te leiden tot iets heel anders dan je had bedoeld. Als je dat ziet aankomen, hoe reageer je dan?

Je ziet vaak dat mensen moeilijkheden te lijf gaan met extra hard knokken en met langer doorwerken. Gevolg: je maakt meer fouten, die je eerst moet herstellen (als dat nog kan), de problemen worden complexer en de berg groeit en jij overwerkt raakt.

Herkenbaar? Gaat het hier om menselijk gedrag, waar we misschien nog enige invloed op hebben, veel gedragsregels worden ons van bovenaf opgelegd. Neem de coronamaatregelen. Die hielpen om het besmettingsrisico terug te dringen, maar de lock downs en de avondklok leidden ook tot eenzaamheid en economische problemen.

Een maatregel is als een medicijn: soms werkt het goed, maar er zijn ook bijwerkingen. Meestal zijn die niet ernstig en heb je baat bij de pillen, maar soms zijn ze zo heftig dat de patiënt er slechter van wordt. Beleidsmakers kunnen, net als farmaceuten, daarop anticiperen door alle mogelijke gevolgen van hun keuzes in kaart te brengen en strakke protocollen op te stellen. Maar dan is er altijd nog de factor ‘onvoorzien’: je kan immers niet weten wat je niet weet?

Daar kan je je ogen sluiten en strak vasthouden aan die protocollen. Dan heb je tenminste enig houvast. Maar als je koppig hetzelfde blijft doen, kan je niet verwachten dat je een ander, beter resultaat krijgt. Hoe dan wel?

Je kan beter permanent rekening houden met onverwachte ontwikkelingen, expecting the unexpected.* Dan moet je wel bereid zijn om het roer om te gooien zodra de omstandigheden dat vragen, en met een open blik kijken waar je uitkomt.

Dat is een beetje eng. Maar zoeken naar zekerheid? Het toeval uitsluiten? Beide een onmogelijke opgave. Life is what happens when you are making plans. Reageer alert en daadkrachtig op die nieuwe realiteit. Weet dat niet alleen problemen, maar ook de meest verrassende oplossingen zich onaangekondigd aandienen. Grijp de onverwachte kansen die zulke Kairos-momenten**je bieden, buig ze om in je voordeel. Geef ze de ruimte!

* If you do not expect the unexpected you will not find it, for it is not to be reached by search or trail.
Heraclites, ca. 500 v.Chr! (Bron: Wikipedia)
** Kairos was de Griekse god van het beslissende moment, dat zich onverwacht voordoet en zo weer voorbij is.
Lees ‘Chronos loopt, Kairos vliegt’ ISBN 9789402182699

Erik Slagt
Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Zie ook: www.espacio-coaching.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen