ErikPrikt… niet tot het uiterste: ‘Dat is gezonder voor jezelf én voor je omgeving’

Foto:

ErikPrikt… niet tot het uiterste.

Als columnist op ermelo.nieuws.nl én Dorpsdichter van Ermelo ben ik blij dat ik de mensen ken die mijn werk publiceren. Die gaan niet zomaar in mijn teksten schrappen. Dat was anders bij die schrijver die alom gewaardeerd werd om zijn kale, uitgebeende teksten. Alleen de essentie verwoord en geen woord te veel. Na zijn dood bleek dat de redacteur van zijn uitgeverij het genie achter zijn succes was geweest: die had altijd bruusk in de manuscripten geschrapt – soms wel 70% van de oorspronkelijke tekst – vóór die naar de drukker ging.

Schrijven is schrappen tot het uiterste doorgevoerd!

Stel je nu eens voor: je wil een mooi, groot huis kopen en tijdens de nodige verbouwingswerkzaamheden laat de bouwopzichter 70% van het huis afbreken. Wat overblijft is een sober, uiterst functioneel huisje, waar het – volgens die opzichter – juist heel goed wonen is.

Less is more** in de overtreffende trap!

Extreem? Er zijn overheden die mensen op de vlucht een ‘sober’ onderkomen bieden: een dun nylon tentje op een modderveld met nauwelijks sanitaire voorzieningen. Nee, ze zeggen nog niet dat het daar heel goed wonen is, maar ze sturen die vluchtelingen wel zo de – op dat moment nog zeer zachte – winter in.

Opwarming van de aarde heel functioneel ‘benut…’

En dan is er ook nog een ‘opzichter’ die hele steden tot puin bombardeert, 95% van de huizen ‘schrapt’, en dat normaal vindt. De geschiedenis – van Ivan I tot Brezjnev – geeft hem immers gelijk?

Het recht van de sterkste in historisch perspectief geplaatst.

Realistisch of niet, deze voorbeelden geven aan dat op allerlei vlakken het rigoureus volgen van een uitgestippelde koers kan leiden tot iets ‘buitengewoons’: van literair succes en minimalistische architectuur tot mensonwaardige behandeling van vluchtelingen of totale vernietiging van een buurland. Hetzelfde mechanisme als bij carrièrejagers en topsporters: alles opzij zetten om dat ene doel te bereiken, ten koste van alles en iedereen én van de eigen gezondheid.

Absoluut ‘succes’ bereik je alleen met ‘der totale Krieg’, niet met half werk. Is dat erg? ‘Half werk leveren’ heeft een negatieve klank, dus laten we het ‘de weloverwogen beslissing om niet tot het uiterste te gaan’ noemen. Dat is gezonder voor jezelf én voor je omgeving.

Erik Slagt
Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Zie ook: www.espacio-coaching.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen