ErikPrik… Ego meets Benedictus: ‘We gaan het allemaal heel anders doen in het nieuwe jaar!

Foto:

ErikPrik… Ego meets Benedictus.

We gaan het allemaal heel anders doen in het nieuwe jaar! Niet meer stressen, geen onhaalbare doelen stellen, tijd nemen voor bezinning… tot de wrede werkelijkheid zich weer aan je opdringt en je jezelf terugvindt in die vermaledijde maalstroom van de hectische maatschappij. Net als een jaar geleden. Kan dat echt niet anders?

In mijn workshops ‘Een volle agenda en nooit druk’ gaf ik aan hoe je in de geest van de abt Benedictus (480-547) kon handelen: door de gedachte centraal te stellen dat elke taak het waard is om met zorg en aandacht verricht te worden. Er zijn geen minderwaardige klusjes die je wel even slordig kunt doen, je doet iets goed of je doet het helemaal niet. En je stopt op tijd om aan de volgende belangrijke klus te beginnen.

Het simpele hieraan is, dat je er gewoon elke dag aan kunnen beginnen, waar je ook bent, wat je ook doet: er zijn doorlopend mogelijkheden voor kleine kwaliteitsimpulsen. Het moeilijke is het volhouden van de aandacht en het commitment. En daar komt mindfulness om de hoek kijken. Mindfulness kan je helpen om je bewust te worden van wat er in je hoofd en om je heen gebeurt, en jezelf de vragen te stellen Wat ben ik eigenlijk aan het doen, moet ik dit wel doen en zo ja, moet het nu? Om vervolgens te kiezen voor de taak die op dat moment het meest belangrijk en urgent is.

Is dit dan de gouden combinatie, onze redder in de nood? Nou, eh, eigenlijk was mindfulness oorspronkelijk een voorbereidend stadium op diepere Boeddhistische inzichtsmeditaties. Daarbij kan je tot het fundamentele inzicht komen dat alles voorbijgaat en niets er uiteindelijk toe doet, want alles is vergankelijk. Prachtig voor mediterende monniken, maar bij gevoelige mensen kan dat inzicht leiden tot een forse depressie.* Gelukkig hoef je niet zo diep te gaan om meer grip op je drukke bestaan te krijgen.

Tijdmanagement als in het klooster van Benedictus is in theorie heel simpel: op een vast tijdstip aan een taak beginnen én op een vast tijdstip deze taak weer neerleggen om aan de volgende te beginnen. Uiteraard let je ook op de balans tussen inspanning en ontspanning. De meesten van ons hebben echter een heel andere werkomgeving. Daar moet je dealen met – door anderen bepaalde – deadlines, met collega’s en met chefjes. En sommigen ook met het eigen ego. Dat wil graag presteren, de beste zijn, interessant zijn…. in de ogen van anderen.

Rationeel weet je dat werken met volle aandacht geen tijd kost, maar juist tijd bespaart: je maakt minder (kostbare!) fouten en je houdt een burn-out op afstand. Maar je geest maakt graag een uitzondering voor dat ambitieuze ego. Die ‘workmate’ in toom houden kon wel eens je uitdaging zijn voor 2023!

Erik Slagt
Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Zie ook: www.espacio-coaching.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen