ErikPrikt… Neêrlands bloed met smetvrees: ‘Verlangen naar iets dat niet kán bestaan’

Foto:

ErikPrikt… Neêrlands bloed met smetvrees.

“Jij bent niet van hier”, zei de 86-jarige man tegen z’n 84-jarige buurvrouw. Die was op haar 4e in Ermelo komen wonen… . Wanneer ben je dán een echte Ermeloër? Of een echte Nederlander? Het lied Wien Neêrlands bloed door d’aderen vloeit, van vreemde smetten vrij… verwoordt de angst voor ‘vreemden’, waar ze ook vandaan komen. Maar Neêrlands bloed, waar hébben we het over?

Een bescheiden 7% van onze genen hoort bij de ‘moderne mens’, die zich de afgelopen 200.000 jaar (van 10 miljoen jaar evolutie) heeft ontwikkeld tot de homo sapiens, de denkende mens. 93% is dus afkomstig van apensoorten die hier al honderdduizenden jaren eerder van tak tot tak door de bomen zwaaiden. En ook die 7% is een vergaarbak, afkomstig van allerlei apensoorten, -stammen en -varianten. Gelukkig maar, want juist een grote diversiteit in genen maakt levende organismen weerbaar tegen, eh, vreemde smetten zou ik bijna zeggen: virussen, bacteriën, schimmels. Kijk maar naar mono-culturen in de landbouw, in te ver doorgefokte rashonden en legbatterijen met honderdduizenden identieke kuikens. Allemaal extreem gevoelig voor ziekte.

Ook goed zichtbaar is het voordeel van diversiteit bij teams. Vijf extreem lange basketballers kunnen wel de bal in het netje leggen, maar niet snel genoeg terugsprinten om de eigen basket te verdedigen; kleine snelle mannetjes zijn óók nodig (piept uw columnist, slechts 1.78m). Op kantoor doen gemengde teams het beter dan homogene ploegen met louter mannen of alleen maar vrouwen, en met variatie in culturele achtergrond en leeftijd. Mits goed gemanaged maken de verschillende kwaliteiten van de leden de groep als geheel sterker en kunnen ze elkaars zwakke kanten compenseren. En ja, dat geldt dus ook voor je bloedlichaampjes.

Dat idealiseren van een zogenaamde ‘zuiverheid’ is dus niet alleen een beetje dom, het is ook nog een verlangen naar iets dat niet kán bestaan. Zo blijkt bijvoorbeeld uit recent geavanceerd dna-onderzoek bij fossiele mensenresten in Groot-Brittannië dat de ‘oer-Britten’ genetisch gezien verre voorouders hadden die ooit afkomstig waren uit zowel het huidige België als Italië. In het experiment ‘Monondo-the dna-journey’ kan je zien dat álle deelnemers aan de proef voorouders van over de hele wereld hadden. Want hoe gaat dat, mensen ontmoeten elkaar en als ze niet gaan vechten dan zorgen ze voor nageslacht.

Of ze doen beide, zoals de homo sapiens die de Neanderthaler ontmoette. Een vrij nieuwe theorie over het uitsterven van die ‘primitieve neven en nichten’ is dat hun vrouwen door de denkende-mensen-mannetjes met geweld tot seks werden gedwongen. Dat zorgde voor generaties nakomelingen die een steeds groter deel de genen van de homo sapiens hadden geërfd, terwijl het Neanderthaler-aandeel steeds kleiner werd. Kleiner, maar nog wel traceerbaar bij de moderne mens. Ook bij jou en mij.

Dus wat zijn nou eigenlijk raszuivere mensen? Zuiver Nederlands bloed bestaat niet, net zo min als in een lekker meerzadenbrood een zonnebloempitje ‘zuiver’ zou zijn, en een maanzaadje een ‘vreemde smet’. Of andersom.

Leef smakelijk.

* Monondo, The dna-journey, https://www.youtube.com/watch?v=tyaEQEmt5ls

Erik Slagt
Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Zie ook: www.espacio-coaching.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen