EindejaarsPrik: ErikPrikt… rustgevende onzekerheid

Foto: eriktprikt/ermelo.nieuws.nl

ErikPrikt… rustgevende onzekerheid.

Coronabesmettingen, weersvoorspellingen, beurskoersen, ze zitten allemaal vol onzekerheden en foutmarges. Dat voelt ongemakkelijk. De meeste mensen verlangen naar zekerheid, in werk en inkomen, in relatie en gezondheid, en in de buienradar. Ze leven met de angst om de controle te verliezen, terwijl het hele leven is gebaseerd is op toevalligheden. Op elk moment wordt je keuze om iets te doen of niet te doen beïnvloed door talloze ongrijpbare factoren waarvan vele interpretaties mogelijk zijn. Dat leidt tot aannames en verwachtingen – ‘ik behoor niet tot de kwetsbare doelgroep’, of ‘zij zal wel denken dat ik…’ – die achteraf onjuist blijken. Met teleurstelling of boosheid tot gevolg.

Ons denkraam heeft een voorkeur voor zaken waarbij oorzaak en gevolg duidelijk zijn: als je water verhit, gaat het koken, als je dat op gemalen koffie schenkt, krijg je een lekker bakkie, maar mors je het op je hand, dan doet het pijn. Die voorkeur voor zekerheid maakt wel dat we van twee gebeurtenissen die vlak na elkaar plaatsvinden óók snel denken dat de één een ‘logisch gevolg’ van de ander. Eerst X en dan Y? Dat kan geen toeval zijn! Maar de volgende keer dat X gebeurt, volgt er géén Y… Wie dan redenen verzint waarom het deze keer anders is gelopen, haalt er al snel duistere machten, magische krachten en misdadige complotten bij. Maar die begeeft zich op glad ijs en een diepe, ongemakkelijke onzekerheid kruipt omhoog… .

Dat is het moment waarop mythes en bijgeloof ontstaan. Vaak onschuldig, zoals de keeper die in dat oude, rode shirt van z’n overleden vader een geweldige wedstrijd keepte en sindsdien altijd dat shirt bleef dragen omdat hij heilig geloofde in de kracht ervan. En z’n fans, de kleine juniorkeepertjes, gingen ook in een rood shirt spelen. Tot de dag dat hij een off day had en alle ballen door z’n vingers liet glippen. Hij staarde vertwijfeld naar z’n bemodderde shirt, terwijl z’n jonge bewonderaars ontgoocheld afdropen. Een beetje triest, ja, maar gelukkig geen aanleiding tot vernielingen door verongelijkte relschoppers. Integendeel.

Die X-heeft-géén-Y-tot-gevolg-dag kan namelijk ook het moment zijn waarop je lachend alle zogenaamde zekerheden overboord gooit, eindelijk doorziet dat je de toekomst niet kan voorspellen, laat staan vastleggen met een op niets gebaseerd geloof. En dat je beseft dat dat maar goed is ook. Je gaat gewoon aan het werk omdat je daarbij je kwaliteiten kan inzetten, je houdt van je lief, gewoon omdat hij/zij/hen bij je is, je geniet van je gezondheid of van de ruimte die je beperking je nog geeft, zonder angstig te worden bij de gedachte dat alles slechter kan worden dan het nu is.
Dat is rustgevend, want het geeft je ruimte om te leven. En leven, dat is het magische spel dat je vrij kan spelen, zónder zekerheden. Spéél dat spel, ook in 2022!

Erik Slagt
Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Zie ook: www.espacio-coaching.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen