Column: ErikPrikt… iets dat er niet is: “Werkt het wel?”

Foto: erikprikt/ermelo.nieuws.nl

Column: ErikPrikt… iets dat er niet is.

ErikPrikt… is de titel van mijn column. Heel actueel in deze tijden van corona-vaccinatie. Want wat prikt die Erik eigenlijk? En werkt het wel? Van zowel vaccins als van woorden weet je dat nooit precies. Nóg gekker wordt het in de kwantummechanica. In deze surrealistische wereld kan een kwantum-fysicus op zoek zijn is naar deeltjes die maar een fractie van een milliseconde waarneembaar zijn en die nog nooit zijn waargenomen. En net als hij denkt dat hij ze heeft gevonden, ontdekt hij dat hij zich heeft vergist. Lijkt het niet precies op ons ‘gewone’ dagelijks leven?

Het is net als iemand die verblind door verliefdheid lange tijd denkt dat de liefde wederzijds is. Tot de zeepbel barst en de harde waarheid doordringt tot het bloedende hart: die ander heeft nooit iets voor je gevoeld.

Dat gekke ‘majoranadeeltje’ zou volstrekt bizarre eigenschappen hebben en de bouw van de mysterieuze kwantumcomputer dichterbij brengen. ‘Als de kwantummechanica klopt, is de wereld gek,’ zei Albert Einstein al, en Amerikaanse natuurkundige en Nobelprijswinnaar Feynman voegde daar later aan toe: ‘Als je denkt dat je kwantummechanica begrijpt, begrijp je kwantummechanica niet.’ Ook daar kun je parallellen met de liefde zien…

Toch is het helemaal niet gek dat je geheel ten onrechte denkt dat iets bestaat en dat je het hoe en waarom ervan niet begrijpt. Sterker nog, dat overkomt ons bijna dagelijks: met de ‘ruis’ in onze onderlinge communicatie. Die geeft vaak aanleiding tot vermoedens – dat vindt zij vast niet leuk, ze zullen me wel stom vinden, hij laat het achterste van zijn tong niet zien – die we in ons hoofd uitvergroten tot wilde fantasieën. Allemaal gebaseerd op iets dat er helemaal niet is. Toch gedragen we ons wel naar die verkeerde interpretaties, wat onbegrip en verwarring veroorzaakt bij de ander, enzovoort. Niet zelden zijn ernstige conflicten op deze manier ontstaan.

Zoals je sommige zaken niet ‘ziet’, omdat ze zich in je blinde vlek bevinden, zijn er dus ook kwesties die je wel meent te zien, maar die er niet zijn. In beide gevallen heb je anderen nodig om je daarop te wijzen. Ik zag eens een documentaire over psychische hulp aan kinderen met een angststoornis. De psycholoog had aannemelijk gemaakt dat er niets aan de hand was: er zat geen eng beest onder het bed, het dak zou niet van het huis waaien in de storm, en meer van die dingen waar kinderen bang voor kunnen zijn.

Dat kind legde het toen uit aan de programmamaker: ‘Dan denk je dat er iets is, maar dat is niet zo, en dan ís het er niet.’ Geniaal verwoord, en een geweldig mantra om (bijna) al onze onterechte angsten te bezweren.

* Het gaat over het ‘Majorana-deeltje’ dat zijn eigen anti-deeltje is. Een intensieve speurtocht om Majorana-fermionen in supergeleiders experimenteel waar te nemen, leidde in 2012 tot de eerste resultaten. In februari 2021 werd bekend dat de onderzoeksleider Kouwenhoven het artikel over de ontdekking ervan intrekt. (Wikipedia)

https://mailchi.mp/4a1d9678d906/en-dan-s-het-er-niet

Erik Slagt
Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen