ErikPrikt… anders vasthouden: ‘Loslaten blijkt lastig’

Foto: erikprikt/ermelo.nieuws.nl

ErikPrikt… anders vasthouden.

Natuurlijk, Ermelo is óók mooi, met of zonder verlichte kerktoren. En reisbestemmingen over de grens zitten er voorlopig niet in. Geen nieuwe plekken ontdekken of andere culturen leren kennen, geen reiskoorts die je fantasie prikkelt, geen kriebels in je buik van hooggespannen verwachtingen: zal je echt eindelijk oog in oog staan met die grootste, hoogste, diepste, oudste, mooiste….?

Die verwachtingen hebben trouwens ook een nadeel: is de hevige teleurstelling als het allemaal tegenvalt. Die kans op mislukking weerhoudt veel mensen er zelfs van om iets spannends te ondernemen. Of ze proberen alle onzekerheden dicht te timmeren en zekerheid te zoeken in reisverzekeringen, begeleide groepsreizen, vooraf geboekte 4-sterren hotels en gediplomeerde gidsen. Allemaal tevergeefs: wie totale controle zoekt, vindt altijd nieuwe gevaren, wordt steeds angstiger en blijft verkrampt in z’n stoel zitten.

Dat kan anders. Wat zou je ervan denken om niet bang te zijn voor mogelijke problemen, maar het juist spannend te vinden dat er onverwachte hobbels kunnen opdoemen op je pad? Het kind in je ‘lekker’ laten griezelen van een beetje enge dingen? Dat is een houding die niet alleen de voorpret groter maakt, maar je ook beter laat omgaan met de onvermijdelijke ongemakken. En dat resulteert weer in een groeiend zelfvertrouwen, zodat je meer kan genieten van je reis. Bovendien levert het sterke verhalen op voor het thuisfront!

Vaak zijn die angsten ook niet reëel. Ze worden aangewakkerd door horrorverhalen in consumenten-programma’s, in sensatiebladen en op de sociale media, door de aanbieders van ‘zekerheid’. En natuurlijk kunnen ze ook hun oorzaak hebben in eerdere ervaringen van jezelf, als je echt iets akeligs hebt meegemaakt. Dan krijg je vaak het advies om die nare gebeurtenissen los te laten, zodat je met een schone lei verder kan.

Dat loslaten blijkt lastig. De herinnering is vaak te sterk om zomaar te vergeten. Loslaten wordt dan verkrampt wegduwen en is dus geen oplossing. Anders vasthouden is dat wel. Dat betekent accepteren wat er nu is én proberen daarmee zo goed mogelijk om te gaan. Dan kan je je best doen om dingen aan te pakken die je zou willen veranderen en tegelijkertijd oog hebben voor de grenzen van wat mogelijk is.

Deze houding bepaalt hoe je naar de toekomst kijkt en of je onbevangen op weg gaat. Of, zoals Nelson Mandela het zei:

(…)
Loslaten is niet alles naar mijn hand zetten
Maar elke dag nemen zoals die komt en mezelf er gelukkig mee prijzen
Loslaten is niet anderen bekritiseren of reguleren
Maar te worden wat ik droom te kunnen zijn
Loslaten is niet spijt hebben van het verleden
Maar groeien en leven voor de toekomst
Loslaten is minder vrezen en meer beminnen.

Erik Slagt

Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Zie ook: www.espacio-coaching.nl

Mijn nieuwe bundel columns is uit: ‘Wees een steen, 64 gedachtenoefeningen voor een vrije geest’.
Te bestellen bij Riemer & Walinga, of online bij Bol.com of bij uitgeverij Brave New Books: https://www.bravenewbooks.nl/site/index.php?r=userwebsite/index&id=erikslagt/

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen