ErikPrikt… een sprong voorwaarts: ‘Wat is het ergste dat je kan overkomen?’

Foto: ermelo.nieuws.nl/Erik Slagt

ErikPrikt… fantasie, angst en een sprong voorwaarts.

Waar ben je bang voor, wat is het ergste dat je kan overkomen? Dat kan je vragen aan iemand die maar blijft aarzelen, die er niet in slaagt die ene belangrijke stap te zetten: een carrière switch, trouwen, verhuizen, een opleiding beginnen, acties die grote veranderingen met zich meebrengen. Onzekerheid daarover kan iemand verlammen – en dan gebeurt er niets – of aanzetten tot negatieve fantasieën, en dan gebeurt er ook niets.
Onze fantasie is tegelijkertijd prachtig en verschrikkelijk, onze geest is onuitputtelijk in het bedenken van zowel realistische plannen als volkomen onmogelijke scenario’s. De literatuur kent zakelijk proza en fantastische sprookjes, historische romans en magisch realisme. In de orale traditie vertellen mensen sprookjes, sages, parabels en legendes. Zolang het over anderen gaat, kunnen we de fantasie de vrije loop laten, maar als het onszelf betreft, kan de angst toeslaan.

Soms lijkt die angst onze samenleving te beheersen. Neem onze houding ten opzichte van voeding. We hebben het over verslavende voedingsmiddelen, gevaarlijke vetten en strijd tegen kilocalorieën. Andere grote angsten zijn het klimaat, technologie, terrorisme. En dan heb je nog de ziektes en virussen. Door hun eigen fixaties en obsessies zijn veel mensen gevoelig voor nepnieuws en complottheorieën, en vinden ze het moeilijk om waan en werkelijkheid te scheiden.

Toch kan angst ons ook op een spoor zetten van zingeving. Via onze vrees krijgen we toegang tot de essentie van ons leven, tot wat we echt belangrijk vinden. We zijn vaak bang voor bedreigingen die er in werkelijkheid niet zijn. Onze angst bestaat dan alleen dankzij onze fantasie, maar richt zich wel op zaken die we niet willen verliezen en zet ons daarom aan tot actie.

Dat is een van de belangrijkste menselijke eigenschappen: dat we ons kunnen voorbereiden op een werkelijkheid die misschien gaat komen. Maar als je daarbij alleen negatieve scenario’s bedenkt, kom je nergens. Dan geeft je angst een eenzijdige beeld van de toekomst, dan heb je geen heldere kijk op alle mogelijke ‘verhaallijnen’.

Het is de kunst om met alle fantasie die je hebt de toekomst ook positief in te kunnen kleuren. Dan creëer je een toekomst met ongekende mogelijkheden, ga je uit je dak met wilde plannen en wil je je mouwen opstropen om ze allemaal ten uitvoer te brengen. Dat is het moment om van breedbeeld over te gaan op close-up. De kansrijke plannen nader bestuderen. Tot je dat ene briljante idee eruit pikt, zodat je die ene noodzakelijke stap zet, die een sprong voorwaarts betekent op je levenspad.

Niks om bang voor te zijn, gewoon doen.

Erik Slagt

Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen