EriktPrikt… meerdere opties: ‘Zakelijk én persoonlijk’

Foto: ermelo.nieuws.nl

EriktPrikt… meerdere opties.

Laatst hoorde ik weer iemand roepen Dat is echt geen optie! Dan denk ik Dat is juist wel een optie, maar één die hij niet wil. Zo vond minister De Jonge het laten varen van de anderhalve meter géén optie. Dat was dus wel een optie, maar één met een grotere kans op een tweede coronagolf. Hij koos voor handhaving, wat voor mensen die schade leden door de lock down juist ‘geen optie’ was.

De complexe coronacrisis laat zien dat er veel verschillende invalshoeken mogelijk zijn. Die leiden over en weer tot harde afwijzingen. Dat brengt je niet verder, je kan beter zorgen dat je altijd meerdere opties hebt, zakelijk én persoonlijk. Dan kan je in alle rust tot een goede beslissing komen.

Het tegenovergestelde is de situatie waarin zich maar één oplossing voor je probleem voordoet. Als je bedrijf bij ITC-storingen volledig afhankelijk is één bureau heb je niets te kiezen. Had je gekozen voor een reeks van verschillende pakketten en verschillende leveranciers, dan waren de kosten in eerste instantie hoger geweest, maar bij uitbreiding of storing had je meerdere opties gehad.

Veel bedrijven en instellingen willen hun efficiency vergroten door overbodige elementen weg te snijden via reorganisaties en bezuinigingen. In de ITC is dat vanzelfsprekend, want alle overbodige tekens schrappen die een programma bevat, maakt computersystemen sneller. Maar het kan grote voordelen hebben als een apparaat, een team of een hele organisatie méér onderdelen bevat dan strikt noodzakelijk is. Als die computerprogramma’s, mensen of teams taken van elkaar kunnen overnemen, blijft het geheel ook goed functioneren wanneer één of meer componenten haperen of uitvallen.

Je organiseert zo’n flexibele organisatie door niet alles vast te pinnen in taken, regels en procedures en door generalisten en specialisten multidisciplinair met elkaar te laten samenwerken. En ook door agenda’s niet vol te proppen, ruimte te maken voor informele ontmoetingen, targets niet op het hoogst te zetten en niet altijd het maximale aantal uren te draaien.

Je kan nog een stap verder gaan en je systeem bewust blootstellen aan aantasting, ontregeling en uitdagingen. Daar wordt het sterker en veerkrachtiger van, zodat je beter in staat bent nog grotere uitdagingen het hoofd te bieden. Je kan bijvoorbeeld hackers inhuren om je computersystemen ‘aan te vallen’!

Wat voor organisaties geldt, geldt ook voor ieder van ons persoonlijk. Zorg dat je altijd meerdere opties hebt, zodat je niet afhankelijk bent van één systeem of informatiebron. Kies soms als een trail runner* de moeilijke route om jezelf te harden en te trainen om complexe situaties het hoofd te bieden. Mooie woorden die vragen om krachtige daden. Echt wel een optie!

* als alles meezit gaat de Ermelose Heideloop-Trailrun (7,5 of 15 km) op 19 september ‘gewoon’ door; andere opties: de route samen met loopmaatjes lopen; of alleen. info: www.running2000.nl

Erik Slagt

Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Zie ook: www.espacio-coaching.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen