ErikPrikt… inspiratie: ‘Wachten tot je er zin in hebt is zinloos’

Foto: ermelo.nieuws.nl

ErikPrikt… inspiratie.

Zoals de windmolens die in Horst en Telgt geplaatst gaan worden wind nodig hebben om te draaien, zo heeft je brein een frisse wind nodig als je last hebt van een ‘creatieve blokkade’. Of je nou een blog moet schrijven of een beleidsstuk, een publiciteitscampagne moet vormgeven of Kunst creëren, soms smacht je naar inspiratie. De ene dag zit je hoofd zo vol met ideeën dat je ze niet allemaal kunt opschrijven, de volgende dag lijk je leeg – en het voelt alsof er nooit meer iets uit zal komen. Maar wanneer de deadline nadert, moet je iets produceren, wachten werkt niet. Hoe overwin je die blokkades?

Het beste advies is om gewoon aan de slag te gaan, elke dag weer. Wachten tot je er zin in hebt is zinloos, met hard werken bereik je meer. Maar je wilt ook niet dat je creatieve arbeid verandert in een vreugdeloos, contraproductief geploeter. En toch moet je ‘uren maken’ om resultaten te zien: bijna alle succesvolle creatieve ondernemingen zijn voortgekomen uit lange jaren van leren en experimenteren.

Het helpt als je een aantal routines creëert, dus elke dag op dezelfde tijdstippen werken, pauzeren, overleggen, wat je zoal nodig hebt. Door bepaald gedrag telkens te herhalen, krijgt het kracht, een vorm van betovering die leidt tot onbewuste bekwaamheid. Hoe meer details van het dagelijks leven je kan overlaten aan je automatisme, hoe meer je je ‘hogere’ brein kan richten op het ontwikkelen van een creatief ritme dat je in staat stelt stappen vooruit te zetten.

Ook ontspanning door (lichte) inspanning kan je helpen. Veel ‘hoofdwerkers’ maken wandelen tot een vaste routine. De een begint de dag vroeg, alleen, in stilte, terwijl een ander liever een ommetje maakt om de werkdag af te sluiten. Volgens filosoof Nietzsche ontstaan alle echt grote gedachten tijdens het wandelen. Het versterkt vooral het ‘divergent denken’ – nodig om te brainstormen en om extra inspiratie op te doen op moeilijke momenten.

Maar hé, waar ben je eigenlijk mee bezig? Ben je niet per ongeluk in werk of een project gerold dat helemaal niet bij je past, dat je niet verder brengt op het pad naar, eh ja, naar wat ook al weer? Mijmer tijdens je dagelijkse jog of wandeling eens over wat je écht graag wil en stel jezelf de vragen: Past wat ik nu doe bij mijn ambities? Ervaar ik het als zinvol? En zo niet, wat wil ik dan wel?

Dat vergt moed, dat tast je zekerheden aan. En zelfs als je die vragen hebt beantwoord en je helemaal focust op je (nieuwe?) doelen, gaat het allemaal niet vanzelf. Zelfs de productiefste creatievelingen en de grootste kunstenaars hebben momenten van twijfel ervaren en hebben geworsteld met hun werk. Knokken hoort er gewoon bij. De voldoening als het (een beetje) lukt, is des te groter. Zoals met deze blog: writers block overwonnen.

Inspiratie:
Mason Currey, “Daily Rituals: How Artists Work” 2019
theblog.adobe.com

Erik Slagt

Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden