ErikPrikt… liever naakt: ‘Dus néém die ruimte’

Foto: ermelo.nieuws.nl

ErikPrikt… liever naakt.

Waarschijnlijk was men ook in het preutse Ermelo geschokt door de provocerende ‘Liever naakt dan namaak’-campagne voor 100% zuivere scheerwol. Dat was 50 jaar geleden. Toch worden producten én mensen nog steeds aangeprezen met ‘echt’ en ‘authentiek’, terwijl ‘namaak’ en ‘fake’ een negatieve klank hebben. Is dat terecht?

Eigenlijk gek dat een ruwe schets van Rembrandt veel meer waard is dan een niet van echt te onderscheiden doek van een leerling of vervalser, waar het museumpubliek zich decennialang aan heeft vergaapt.* En dat kenners geringschattend spreken over een Aziatische namaak-iPhone, terwijl die wel een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding heeft. Wat telt meer, authenticiteit of schoonheid, echtheid of namaak? Ook wol is al lang niet meer de standaard als je een warme trui zoekt, het is meestal van acryl of fleece. En echt leer? Ik zag een tassenreclame die mij vol overtuiging toeriep: Echt kunstleer!**

Ook onze Facebook- en LinkedIn-profielen zorgen voor verwarring: miljoenen mensen presenteren daar een opgepimpte versie van zichzelf. Ze kijken wel uit zich ‘bloot te geven’ door hun mindere kanten te etaleren, alleen een ‘Insta-waardige’ selfie wordt gepost. Dus what you see is NOT what you get. Is dat erg? Wel als je op het gebied van eerlijkheid, openheid en authenticiteit 100% zuiver wil handelen, maar dat is in het dagelijks leven vaak niet zo handig.

Je kan je dus afvragen hoe belangrijk het is om authentiek te zijn en ook of dat überhaupt wel kan. Want zoekend naar je ‘echte identiteit’ ontdek je slechts een momentopname van wie je bent, op dat moment, op die bepaalde plek. Plak je jezelf dat etiket op, dan ontken je dat je ‘ware zelf’ in feite de verzameling patronen is die – al vanaf je kindertijd – is ontstaan uit je voortdurende interactie met je omgeving, en dat het zich elke dag verder ontwikkelt in de complexe chaos van het bestaan.***

Voor wie zichzelf met zo’n duidelijk etiket presenteert, lijkt het leven makkelijker te worden: het is heel geschikt om het eigen handelen te bepalen en ook om dat voor anderen te verklaren. Wie dat maar vaak genoeg doet, loopt het gevaar dat hij zelf gaat geloven dat hij ‘nou eenmaal’ zo is, dat bepaalde eigenschappen onveranderlijk zijn en dat de grenzen zijn bepaald. Maar die veranderlijke, complexe verzameling emoties, neigingen, verlangens en eigenschappen, die je vaak verschillende tegenstrijdige richtingen uitsturen, hebben juist ruimte nodig!

Dus néém die ruimte, niet alleen om jezelf staande te houden, ook om verder te kunnen groeien. Probeer in deze chaotische wereld flexibel om te gaan met al je verschillende rollen, emoties en scenario’s, telkens inspelend op de omstandigheden. Dan hoef je je niet vast te pinnen op één gephotoshopte, onder sociale druk blootgegeven identiteit. Dan kun je echt jezelf zijn.

Erik Slagt

Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Zie ook: www.espacio-coaching.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen