ErikPrikt… het Slimme Midden: ‘Kiezen tussen twee extremen’

Foto: ermelo.nieuws.nl

ErikPrikt… het Slimme Midden.

In de Ermelose Gemeenteraad kunnen ze er wat van: krachtige stellingnames, heldere standpunten, duidelijke keuzes, en dat zien we graag. Toch zijn we bang voor uitersten, voor ultrarechts, extreemlinks en radicale religieuzen. Dus zeggen we voorzichtig de waarheid ligt in het midden of kies de gulden middenweg. Dat klinkt wat laf, dat riekt naar risicovermijding en zouteloze compromissen, maar dat hoeft het niet te zijn. Aristoteles verkondigde al dat de beste keuze in het midden ligt, tussen twee extremen. Niet als pleidooi voor middelmatigheid, maar voor een optimum!

Denk aan moed, dat in het midden ligt tussen lafheid en roekeloosheid. Wie bang is, kan lafhartig wegkruipen of juist doorschieten in overmoedig en roekeloos gedrag. Fight or flight. Maar de kunst van bang zijn is niet om niet bang te zijn, maar om bewust bang te durven zijn. Dat kan leiden tot het wijze besluit om van handelen af te zien, of tot het tonen van moed en de lef om grenzen te verleggen. In beide gevallen een krachtige keuze met het best mogelijke resultaat, ergens tussen de uitersten in.

Emoties spelen hierbij een grote rol. Met name die emoties die strijdig met elkaar lijken te zijn, maar elkaar in werkelijkheid aanvullen als yin en yang. Die je uitdagen tot aanpassing van je gedrag, tot keuzes waarmee je jezelf (en anderen) verrast. Zo buig je je faalangst om tot zorgvuldigheid, of toon je moed om juist niet te doen wat anderen van je verwachten.

Verwachtingen zijn sowieso interessant om nader te bestuderen. Waarom kan je slecht Nee zeggen, waarom stem je in, ook al voelt het niet goed? Is het omdat je iedereen wil pleasen, of om geprezen te worden? Opofferingsgedrag en ego-building hebben een negatieve klank. Maar je kan daar ook tussenin bewegen, door taken te kiezen die bij je passen, zodat je iets voor anderen kan betekenen én volop kan genieten van je taak. Dan krijg je complimenten van mensen die blij zijn met wat je doet en je waarderen om wie je bent.

De kunst is dus om je niet door je emoties heen en weer te laten slingeren, maar in balans te blijven, zoals de oude Chinezen al beschreven in het boek ‘Het Gouden Midden’. Door voortdurend slimme keuzes te maken in dat middengebied en extremen te vermijden, harmoniseer je alle menselijke activiteiten en onderlinge relaties. Met optimaal resultaat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen