ErikPrikt… 6 soorten liefde: ‘Welke past bij jou?’

Foto: ermelo.nieuws.nl

ErikPrikt… 6 soorten liefde

De Valentijndrukte over je heen laten komen? En hoe voelde dat? In alle menselijke relaties is sprake van aantrekking en afstoting. Dat speelt meteen een rol bij de beruchte eerste indruk (‘je krijgt maar één kans…’) van een eerste ontmoeting. Denk aan een nieuwe collega, schoondochter of (buitenlandse!) buurman… . Wat voel je, hoe reageer je? Met afwijzing en ontkenning, mogelijk gevolgd door vervolging en verbanning, of door acceptatie, appreciatie en een vriendelijk, zelfs liefdevol welkom?

Wie ‘liefdevol’ wat teveel vindt bij een eerste kennismaking – al kennen we allemaal de ‘liefde op het eerste gezicht’- kan te rade gaan bij de oude Grieken. Die onderscheidden wel zes soorten liefde, elk met hun eigen god en hun specifieke eigenschappen. Naast Eros, god van de vruchtbaarheid en seksuele begeerte (en daarmee zowel aantrekkelijk als gevaarlijk), kenden ze bijvoorbeeld ook Philia. Die stond voor een gevoel van diep kameraadschap, van trouw en opofferingsbereidheid. Agape was zelfs nog radicaler in haar onzelfzuchtige liefde, niet alleen voor haar naasten, maar voor iedereen!

Een lichtere toets kwam van Ludus. Diens liefde was speels, met verliefdheid en plezier. Niet uitsluitend tussen twee personen, ook in een gezellige groep was Ludus actief aanwezig. Met het klimmen der jaren verdwijnt Ludus bij de meeste mensen wat naar de achtergrond, ten gunste van Pragma, de volwassen liefde die echtgenoten ontwikkelen na een lang huwelijk. Pragma gaat over compromissen sluiten, geduld tonen en tolerantie. Het is een belangrijke investering waardoor de liefde in stand blijft.

Welke Griekse god krijgt bij jou de kans bij een eerste ontmoeting? Dat hangt natuurlijk deels af van die andere persoon. Die kan overrompelend en ruw jouw wereld binnenvallen, of zich juist vriendelijk en bescheiden introduceren. In beide gevallen kan je zelf bepalen hoe je daarmee omgaat. Een snel oordeel of een open, nieuwsgierige houding? Non-verbale afkeuring of neutrale vragen? Misschien ben je het beste af met de zesde godheid van het Griekse liefdes-spectrum, mits je die al volgde vóór de bewuste ontmoeting. Dat is Philautia, die ging over zelf-liefde.

Alle vriendelijke gevoelens voor anderen zijn een verlenging van de gevoelens over jezelf**. Er is een ongezonde versie die zich kan ontwikkelen tot narcisme en een gezonde variant waardoor je beter gaat liefhebben. Het idee is dat als je zelf-liefde ervaart, je veel liefde kan geven aan anderen. Dat sluit naadloos aan bij de bekende aanbeveling voor (mantel-) zorgers en voor iedereen die zijn eigen belang dreigt op te offeren aan de noden van anderen: zorg eerst goed voor jezelf, pas dan kan je ook goed voor een ander zorgen.

Dus geniet er zelf van als je Philautia toelaat in je leven, en laat iedere nieuwkomer die ‘klopt aan jouw deur’ profiteren van de warmte die je uitstraalt.

*Inspiratie: Florine Keus, Filosofie magazine 20170628
** Aristoteles

Erik Slagt

Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden