ErikPrikt… op het juiste moment: ‘Wil jij vaker de goede keuzes maken?’

Foto: ermelo.nieuws.nl

ErikPrikt… op het juiste moment.

Wie verzucht niet regelmatig, net als de spits van DVS’33 of het Ermelose gemeenteraadslid aan de interruptiemicrofoon: ‘Waarom reageerde ik toen niet meteen, nu is de kans voorbij…’ of: ‘Was dit wel het juiste moment om het te doen?’ Spijt van een gemiste kans geeft een bittere nasmaak, de twijfel over de goede timing van je daden maakt je onzeker, je zou willen dat je vaker goede keuzes maakte. Zou dat kunnen? Zou je ‘het juiste moment’ kunnen herkennen als het zich voordoet, zodat je er direct op kan inspelen?

Ja, dat komt voor. Je weet nog precies wanneer je de scherpte en de daadkracht had die tot dat ene succes leidden. En het omgekeerde ken je ook: toen je te laat was of het verkeerde deed, met desastreuze gevolgen. En vaak is de twijfel blijven knagen als een houtworm in een antieke kast, omdat je nooit zal weten hoe het was gegaan als je een andere keuze had gemaakt.

Hoe dan ook, achteraf de timing van je handelen beoordelen, vraagt om een duidelijk besef van tijd. Dat klinkt als vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Door de eeuwen heen heeft ons tijdgevoel een ontwikkeling doorgemaakt. Vroeger wisselde de lengte van de dag met de seizoenen, nu regeert de klok, steeds vaker zelfs de 24/7-economie. En overal op de wereld wordt het verloop van de tijd anders beleefd. Dat merk je wel op reis: in het ene land lijkt iedereen haast te hebben, in het andere hangt een heel relaxte sfeer.

Je zou kunnen zeggen dat bij de één de Griekse god Chronos, de god van de lopende tijd en de tijdmeting (chronometer), heel belangrijk is. Dat leidt tot haasten, terwijl een ander niet eens een horloge draagt. Daarnaast hebben we allemaal te maken met die andere Griekse god: Kairos, de jonge, dynamische figuur die plotseling opduikt en je één moment de kans biedt iets te veranderen aan je leven. Dán moet je je slag slaan, die belangrijke beslissing nemen. Ga je met hem mee, of laat je deze kans voorbijgaan?

Ik ben op zoek gegaan naar dat ongrijpbare fenomeen, het juiste moment van handelen. Of van niet-handelen, want soms is het beter om iets (nu nog) niet te doen. Het werd een tocht langs oude filosofen en moderne quantumfysici, een reis naar de grenzen van het oneindige heelal, een tracking door de microjungle van onze hersenen. Daarbij verdwaalde ik soms in verwarrende virtuele werelden. Ik vond wel antwoorden, maar die riepen weer nieuwe vragen op. Lastig, boeiend en mooi. M’n belangrijkste conclusie is dat je je kansen kan vergroten door minder tijd te verspillen aan geneuzel, en meer aandacht te geven aan alles wat écht belangrijk is. Chronos volgen als het moet, maar ook Kairos de ruimte geven. En verder gewoon je best te doen.

  • Meer weten? Lees m’n nieuwe boek: ‘Chronos loopt, Kairos vliegt. Over tijdsperceptie en het juiste moment van handelen’. Natuurlijk verkrijgbaar bij Riemer & Walinga en bij Bol.com

Erik Slagt

Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Zie ook: www.espacio-coaching.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden