ErikPrikt… goed jatwerk: 'Beter goed gejat dan slecht verzonnen'.
Ermelo huilt…,vast niet als Stationsstraat 39 tegen de vlakte gaat. Het was al uitgeroepen tot het lelijkste winkelpand van Ermelo. Maar vaak wordt er onder het mom van ‘vernieuwing’ veel waardevols afgebroken en weggegooid. Veranderen om het veranderen, Nieuw! roepen om aandacht te trekken, je ziet en hoort het overal. Zelfs architecten en ontwerpers lijden aan een soort ‘originaliteitssyndroom’. Ze moeten telkens iets unieks maken, want als je ontwerp op de een of andere manier is gebaseerd op iets dat er al was, kan dat je carrière schaden. Klanten zijn immers op zoek naar originaliteit en dus worden architecten getraind om origineel te zijn. Dat is niet slim.*
Het is een weigeringom oplossingen uit het verleden te erkennen en daarop voort te bouwen. Dat leidt tot een generatie die los van de geschiedenis voort ploetert en telkens een totaal nieuw wiel wil uitvinden. Wat is er eigenlijk tegen om in je werk openlijk te refereren aan je voorgangers? Waarom zou je hun verkenningen, innovaties en suggesties niet verbeteren in plaats van steeds zelf met iets geheel nieuws te komen? Kijk naar de wetenschap, die komt stap voor stap verder dankzij onderzoekers die voortbouwen op het werk van anderen. Wie goed kopieert, ‘met finesse en vaardigheid’, erkent en begrijpt het verleden als een enorm archief, een rijke bron waaruit je kan putten.
Dat leidt tot meer bewustwordingvan je geschiedenis, van je ‘roots’, in sociale, culturele en technische zin. Iedereen die iets schept, iets tot stand brengt – en dat doen we in feite allemaal, elke dag wel een beetje – kan zich vragen stellen als Waar kom ik vandaan , hoe ben ik geëvolueerd tot wie ik nu ben? Daarbij moeten we niet de fout maken om het begrip evolutie te zien als ‘the struggle for life’ waarbij de sterkste overwint door de zwakkere te verslaan. Ja, het is een ‘survival of the fittest’ , maar niet in een gevecht met soortgenoten, maar met de omstandigheden . Wie zich daaraan het beste heeft aangepast overleeft.
Dat geldt nietalleen voor de ontwikkeling van soorten over periodes van miljoenen jaren, zoals Charles Darwin beschreef. Ook in het gewone dagelijks leven is het van belang dat je, om optimaal te kunnen functioneren, telkens je gedrag aanpast, behendig laveert tussen obstakels, gevaren uit de weg gaat en kansen grijpt. Daarbij moet je uitgaan van de omstandigheden, accepteren wat er nu is, en onderzoeken of je er iets aan kan veranderen als het je niet bevalt.
Kijk daarbij naar je eigen ervaringen( Heb ik zoiets al eens eerder meegemaakt? Wat deed ik toen en wat leverde dat op? ) en die van anderen ( Hoe hebben zij dat aangepakt? ), en (her)gebruik die kennis om nieuwe stappen te zetten. Want beter goed gejat dan slecht verzonnen.
* Winy Maas (architect bij MVRDV), Copy Paste (2018)
Erik Slagt
Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.
Zie ook: www.espacio-coaching.nl