ErikPrikt… perfectie en angst: ‘de wereld blijft gewoon doordraaien’

Foto: ermelo.nieuws.nl

ErikPrikt… perfectie en angst: ‘de wereld blijft gewoon doordraaien’…

Mooie zomer, fijne vakantie… en alweer gegrepen door de hectiek van het ‘normale’ bestaan? Weer elke dag proberen om alles zo goed mogelijk te doen? Dat lijkt prachtig, want datgene waarop je gefocust bent, wordt vaak beter door je hoge normen. Maar als je overdrijft gaat het wel ten koste van veel andere zaken. En soms ben je zelf het slachtoffer.

Perfectionisme is niet hetzelfde als streven naar verbetering, net zo min als het drinken van één biertje alcoholisme is. Maar perfectionistisch zijn is meer dan ‘hoge normen hebben’. Diep van binnen gaat het om controle, om een onhaalbaar, irrationeel niveau van grip te willen hebben over een wereld die over het algemeen ongrijpbaar is. En terwijl je wordt geprezen om je inzet en de geleverde kwaliteit, is workaholisme is een van de meest geaccepteerde verslavingen geworden, en zelfs burn-out raken al bijna normaal. Op den duur wordt die werkhouding niet alleen een gewoonte, het wordt je identiteit.

Perfectionisten zien zelf niet dat ze een probleem hebben: zij houden de zaak draaiende, het zijn de slappelingen en sloddervossen die van de wereld een zooitje maken. Maar ze zijn consequent blind voor de ‘kosten’, willen niet weten dat hun partner, kinderen en collega’s gek worden van hun perfectionisme en zijn wel doorlopend bang dat het niet goed genoeg is wat ze doen. Herken je dat? Dan heb je een realiteitscheck nodig: hoe realistisch zijn je overtuigingen en verwachtingen?

Je overtuigingen zijn vaak gefundeerd op drijfzand. Je verwachtingen worden gevoed door irrationele gedachten – meestal angst voor rampen die nooit zullen gebeuren – en door je faalangst, het nare broertje van perfectionisme. Wat kan je daaraan doen? Allereerst natuurlijk het worst case scenario onder de loep nemen: hoe erg kan het zijn en hoe groot is de kans dat het zich voordoet? Dan valt het allemaal wel mee. En face your fears om je angsten te overwinnen. Zelf overwon ik mijn hoogtevrees – ik stond al te zweten op een keukentrapje – door op m’n buik naar de rand van de steilste klif van Cornwall te kruipen (“Ik kan niet vallen!!”). Nu geniet ik van a walk along the edge.

Doorbreek de Catch 22 (je krijgt zelfvertrouwen als je iets moeilijks hebt gedaan, maar je hebt eerst zelfvertrouwen nodig om het te doen). Dus ga eens naar je werk met een kleurige pet op, mail eens een draft rapport zonder 100 checks & double-checks, sta onverwacht op bij een etentje en zeg: “Ik was altijd bang om in het openbaar te spreken… maar nu niet meer” (algemeen gelach & applaus, wedden?). Je angsten overwinnen maakt je sterker. Dan durf je ook fouten te maken. En lach erom als je ‘faalt’, de wereld blijft gewoon doordraaien.

Erik Slagt

Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Zie ook: www.espacio-coaching.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden